Ritkán remegnek így kezek…

Rossz szájízzel tért haza a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárlabda csapata az átszervezett NB I/B. Piros-csoportjának az évadnyitójáról.
 
 

Ritkán remegnek így kezek…

Rossz szájízzel tért haza a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárlabda csapata az átszervezett NB I/B. Piros-csoportjának az évadnyitójáról.
 
 
 
 
 

Ritkán remegnek így kezek…

Rossz szájízzel tért haza a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárlabda csapata az átszervezett NB I/B. Piros-csoportjának az évadnyitójáról.

A vendégek játékos-keretére pillantott sportbarátok rögvest megállapíthatták, miszerint az a holt idényben jelentősen átalakult: a tavaszi ezüstérmes műhelyből alig maradtak hírmondók. Az újoncok eleinte nem voltak megilletődöttek, Kovács jegyezte a csata első pontjait, kisvártatva Pável is „felíratott” egy triplát a neve mögé (4:9), majd a királynék városába nyáron visszatért Hegedűs lemásolta a produkcióját, 6:12. A múlt heti első fordulóban kikapott, időt is kért hazaiak csak néztek, hiszen a bakonyiak pompás tempót diktáltak. Közelről és távolról is jól céloztak, ráadásul a védekezésükből sem hiányzott a keménység, 9:17. A hazánkba a minap érkezett Ryan Cook is jól szállt be a mérkőzésbe, minden rezdülése arról árulkodott, hogy a faulthatáron „halászott”. Az összképbe az is belefért, hogy a negyed végén kicsit kiengedtek: az a periódus az ellenfélé lett.

A második etapban mind több lehetőséget puskáztak el a vendégek. Néha olyan helyzeteket rontottak el, amit máskor behunyt szemmel is értékesítenek, 23:29. Miként a sportban általában lenni szokott, a sok kihagyott dobás megbosszulta magát. Erre a közelmúltban új csapat építésébe fogott Mérész-mester úgy reagált, hogy magához hívta az övéit, 30:31. A visszaesést mindazonáltal nem sikerült megállítani: később is maradtak ki helyzetek. A vetélytárs az ütközet során először, vezetéshez jutott (33:31), s az egyetemisták hiába próbálkoztak más formációkkal, a fogaskerekek továbbra is hangosan csikorogtak, 38:33. Noha Helmecziék produkciójából hiányzott az összhang (gyakran nem értették meg egymást), az irányító a nagyszünet előtt hátára vette az alakulatát: többek között az ő két hárompontosával vették vissza az előnyt, 42:45.

A fordulás után Czinger begyűjtötte a negyedik személyi hibáját, de ennek okán a vendég-hívek nem hullajtottak könnyeket, hiszen a hórihorgas center addig jól használta ki az erejét a palánkok alatt. A veszprémiek próbáltak szigorú, csapatszintű hátsó alakzattal szolgálni, ám időnként hiába fékezték meg a riválist (…összesen tizenhat labdát loptak tőlük), a túloldalon szinte csak rossz döntést hoztak, 50:47. Sajnos alaposan visszaesett a hatékonyságuk, az értük szorítók kedélyét idegesítő hibákkal és szituációk számolatlan kihagyásával borzolták. Ezzel szemben a nyíregyháziak mind taktikusabbak és fegyelmezettebbek lettek, a kinti dobásaikkal akkortájt uralták az összecsapást, 56:49. Hegedűsék „elbeszéltek” egymás mellett a parketten, jó pár labdát adtak el (…a lefújásig tizenhármat, igaz, a hazaiak ezen mutatóban húszig jutottak), emiatt elillant az addigi kevés önbizalmuk is. A záró felvonás előtt két ponttal járt előrébb a több lepattanót szedett ellenfél, 59:57.

Az együttesek előadása továbbra sem volt magas színvonalú, ám ami fontosnak tűnt: Cookék ismét lépéselőnybe kerültek, 59:61. Az ember a folytatásban sem akart hinni a szemének, hogy a rutinos, nagy csatákat megélt kosárlabdázók milyen ajtó-ablak helyzetekben mondanak csődöt. Mintha a gyűrű be lett volna deszkázva, 66:65. A hajráig hol az egyik, hol a másik csapat ment, ám 68:65 után a jobban koncentráló, higgadtabb – a mezőnyből pontosabban tüzelő – észak-alföldiek végérvényesen uralták a derbit. Ami végül azt eredményezte, hogy az utolsó sípszóig megőrizték előnyüket, 74:69.

Mérész Csaba értékelése a mérkőzés után a klub honlapjának tudósítása szerint: - Nem véletlenül vártuk óvatosan a nyírségi „kirándulást”. Ezzel együtt nem gondoltam, hogy a második félidőre ilyen szinten szétesünk. Elől és hátul is lassúak voltunk. Erre az sem lehet mentség, hogy kevesen szálltunk autóbuszra és hosszú utazás állt mögöttünk.

Jegyzőkönyv. Férfi kosárlabda NB I/B.: Ny. Blue Sharks – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 74:69 (17:25, 25:20, 17:12, 15:12). Nyíregyháza, 200 néző. V.: Pozsonyi, Balogh, Bács. Nyíregyháza: Delegal 3, Czura 31/12, Nagy 14/3, Mokánszki 4/3, Czinger 8. Csere: Oláh 6, Szondi 5, Sitku 2, Vaskó 1. Edző: Siska János. Veszprém: Helmeczi 12/6, Pável 6/3, Kovács 6, Hegedűs 16/3, Körtélyesi 17/3. Csere: Cook 12, Schmitz, Szeifert. Edző: Mérész Csaba.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.