Indoklással ellátott véleménny

Két hete van a kormánynak, hogy módosítsa a lex CEU-t.
 
 

Indoklással ellátott véleménny

Két hete van a kormánynak, hogy módosítsa a lex CEU-t.
 
 
 
 
 

Indoklással ellátott véleménny

Két hete van a kormánynak, hogy módosítsa a lex CEU-t.

Európai Bizottság úgynevezett kiegészítő indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak a lex CEU-ként elhíresült felsőoktatási törvény ügyében szerdán. Ebben pontosításokat kért a kifogásolt jogszabályra vonatkozóan, amely bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet – a CEU-t.

Az MTI beszámolója szerint ebben az ügyben áprilisban indult kötelezettségszegési eljárás, és júliusban lépett második szakaszba a Brüsszelből érkező, úgynevezett indoklással ellátott véleménnyel. A tájékoztatás szerint Magyarországnak két hete van, hogy válaszoljon a szerdai kiegészítésre, és ha azt nem találják kielégítőnek, akkor az Európai Bíróságon folytatódhat az ügy.

A CEU kedden azt jelentette be, hogy megállapodást kötött a New York-i Bard College-dzsal annak érdekében, hogy oktatási tevékenységet folytathasson New York államban. Az egyetem azt is jelezte: várja, hogy a kormány aláírja és a parlament ratifikálja a New York állammal kötendő megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a CEU tovább működjön Budapesten, ami mindig is az intézmény célja volt.

A felsőoktatási törvény áprilisban elfogadott módosítása arról rendelkezik, hogy a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A külföldi felsőoktatási intézménynek a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek kell lennie. Az itt folytatni kívánt képzésnek és oklevélnek államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek kell lennie - áll az MNO cikkében.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.