"Van felelős, nemzetben gondolkodó ellenzéke Orbánnak"

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje - aki tanulni ment Erdélybe - ezt meg kívánja mutatni.
 
 

"Van felelős, nemzetben gondolkodó ellenzéke Orbánnak"

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje - aki tanulni ment Erdélybe - ezt meg kívánja mutatni.
 
 
 
 
 

"Van felelős, nemzetben gondolkodó ellenzéke Orbánnak"

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje - aki tanulni ment Erdélybe - ezt meg kívánja mutatni.

A politikus két napos erdélyi látogatása elején egy kolozsvári sajtótájékoztatón kifejtette: a magyarországi ellenzéknek sokat lehet tanulni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sokszínű egységéből, elvi elkötelezettségéből és kompromisszumkészségéből, valamint a szövetség által alkalmazott előválasztási rendszerből is.

- A magyarországi ellenzék ugyanis szintén sokszínű, és a választási rendszer miatt mégis egységesen kell fellépnie - mondta az MTI tudósítása szerint Karácsony. 

Kiemelte: azt is meg szeretnék mutatni Erdélyben, hogy Orbán Viktornak van felelős, nemzetben gondolkodó ellenzéke Magyarországon. Utóbbi bizonyítására pártjának a választási rendszer átalakítására vonatkozó elképzeléseit ismertette.

Szerinte ugyanis Magyarország álságos politikát folytat, amikor azt mondja, hogy támogatja az autonómiatörekvéseket Erdélyben, de olyan választási rendszert alakított ki a határon túli magyarok politikai képviseletére, mely pont az autonómia lehetőségét veszi el tőlük.

Karácsony Gergely szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választók számára egy speciális önálló választókerületet kellene létrehozni, amelyben a határon túliak saját jelöltjeik közül választhatnának. Szerinte ez a javaslat békét hozhatna a nemzeti összetartozás ügyében. Hozzátette, a jelenlegi rendszer azért nem jó, mert "a magyar belpolitika összes, mocskát, konfliktusát" ráterheli az erdélyi magyarokra. A Demokratikus Koalíció által javasolt rendszer pedig szerzett jogot vonna meg a határon túli magyaroktól, amit a politikus szintén megengedhetetlennek tart.

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint a kettős állampolgárságról 2004-ben tartott népszavazáskor a baloldal által elindított, de az utóbbi években csúcsra járatott gyűlöletpolitika eredménye, hogy a magyarországi polgárok egy része a határon túli magyarokkal szemben is előítéletes, és jelentős hányaduk elutasítja a határon túliak választójogát.

- Amikor a Fidesz politikai túszként magával rángatja az erdélyi magyarságot, akkor nemcsak cinikus szavazatvásárlást tesz, hanem sokat árt egy össznemzeti ügynek, mert az erdélyi magyarokat a saját politikai harcai eszközeiként használja fel - fogalmazott a Népszava cikke szerint az ellenzéki politikus.

Karácsony Gergely elmondta: megváltoztatnák a határon túli támogatások rendszerét is, és kiiktatnák a pártpolitikai megfontolásokat az erdélyi kultúra és újságírás támogatásából, és nem támogatnák például határon túli sportlétesítmények építését.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.