"Adjanak egy kis időt..."

Csak a választás után írja át a kormány az államadósságot.
 
 

"Adjanak egy kis időt..."

Csak a választás után írja át a kormány az államadósságot.
 
 
 
 
 

"Adjanak egy kis időt..."

Csak a választás után írja át a kormány az államadósságot.

Elfogadta a vereségét az Eurostattal szembeni elszámolási vitában a magyar állam, így az Eximbankot, az MNB-alapítványokat és a garanciaalapokat is állami intézményként kell majd számon tartani – ez pedig jelentősen meg fogja változtatni az egész magyar államadósság alakulását – írja a G7.hu.

Információik szerint a magyar fél most már csak annyit kér csak az európai hivataltól: adjanak egy kis időt, amíg átírják a számokat, hiszen olyan bonyolult egy pénzintézetet áttenni a pénzügyi számlák köréből az államháztartásba.

Az Eurostat egy ideje már korlátozó záradékokat helyez el a magyar EDP-jelentések mellett, amiben jelzi módszertani fenntartásait. A garanciaalapok esetében a szeptember végén elküldött magyar EDP-jelentés már tartalmazta is az átsorolást, de az Eximbannál nem.

Mint írják, egy évben kétszer kell elküldeni az adatokat az Eurostatnak, szeptember és március végén. Az európai hivatal és a tagországok között ezután egy három hétig tartó írásos konzultáció kezdődik, ahol jó esetben rendezik a felmerülő aggályos kérdéseket. Ez a háromhetes konzultációs időszak hétfőn befejeződött, és az Eurostat nem lépett, egyszerűen csak megismételte korábbi fenntartásait, de nem ment odáig, hogy a magyar fél akarata ellenére átírja a számokat. Legközelebb tehát jövő március végén kellene beleraknia a magyaroknak az Eximbankot a kormányzati szektorba. De ha nem teszik meg, és az Eurostatnak kell kimondania a végső szót, akkor pont a választások után fogják átírni a magyar adósságszámokat, a tavaszi konzultációs időszaknak ugyanis az MNO információja szerint várhatóan 2018. április 23-án lesz vége.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.