Kemény volt a TF-dió

Nyert és küzdeni tudásból jelesre vizsgázott a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárcsapata az NB I/B Piros-csoportjának hetedik körében.
 
 

Kemény volt a TF-dió

Nyert és küzdeni tudásból jelesre vizsgázott a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárcsapata az NB I/B Piros-csoportjának hetedik körében.
 
 
 
 
 

Kemény volt a TF-dió

Nyert és küzdeni tudásból jelesre vizsgázott a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárcsapata az NB I/B Piros-csoportjának hetedik körében.

A tabellán előrébb álló, s emiatt a végső diadalra esélyesebb vendégek jó felfogásban kezdték a mérkőzést. Agresszív védekezésükkel alaposan megzavarták a riválist, melynek aktívái az elején alig tudtak egymáshoz passzolni, ha pedig eljutottak dobóhelyzetig, gyakran „lesapkázták” őket, 0:4. Három perc kellett nekik, hogy felocsúdjanak, akkor büntetőből voltak eredményesek, aztán kisvártatva jelezték, hogy a kosárlabdázóinknak nem lesz könnyű dolga, 3:5. Az egyetemisták produkciójába is sajnos becsúsztak baklövések, többször rossz megoldást választottak. A házigazdák kiegyenlítették az állást, 7:7. Mintha Ryan Cookék nem lettek volna oly’ élesek, mint az előző, pompás pillanatokat hozott fellépéseik alkalmával, főként a támadásszövéseikkel akadtak problémák, 8:11. Mérész-mester is hozzáfogott a kerete forgatásához, hogy az övéi felvegyék a szükséges tempót. Ennek rövidtávon meg lett a foganatja (8:15), ám az otthonukban addig veretlen „kanárisárgák” bizonyították, hogy a bakonyiak nem számíthatnak sétagaloppra, 12:15. Később sem volt könnyű túljárni a másik oldal eszén, ráadásul ők is szigorítottak a hátsó alakzatukon.

Később is egy ideig egymás hibáiból éltek a felek, mindkét műhely halmozta a rossz átadásokat, majd a vendégek megtalálták az eltűntnek hitt ritmusukat, 15:23. A hazaiaknak a labdafelhozatallal is meggyűlt a baja, nem csoda, hogy a hektikus csatában ötperces gólcsendet tartottak. Persze a HOYA kulcsemberei sem villogtak. Akkortájt egyedül Kovács Soma teljesített az átlag felett – így minden pontért és lepattanóért meg kellett dolgozni. A vendégeknek sokáig nem ment kintről, aztán Körtélyesi megmutatta a társaknak, hogy miként kell triplát dobni, 17:29. A veszprémi gárda a nem túl magas színvonalú derbin nekiveselkedett magához térni, igaz, mindennek az alapja a csapatszintű védekezés volt. A nagyszünet előtt azért Cook is kifejezésre juttatta, hogy miért tartják a liga egyik legjobbjának, 25:34.

Az együttesek a fordulást követően – stílszerűen – eladott labdákkal indították a játékot, majd a TF-esek plusz erőket mozgósítva, zsinórban hat pontot termelve megkezdték a felzárkózást, 32:37. Mérész-edző időt kért, hiszen a tanítványai az öltözőben maradtak és magukra engedték az ellenfelet; az előadásukból érezhetően hiányzott a frissesség, az ötletesség. Mivel öt percig a hazaiak „bedeszkázták” a gyűrűt, újra nyílt lett a csata, 34:37. Itt is, ott is ordító helyzetek maradtak ki, rengeteg dobás jött le a gyűrűről. Később Helmecziék rövid időre megmutatták, hogy a tompaságuk és a rossz döntéseik dacára melyik az ütősebb alakulat, 34:41. Azonban mindig tudták kihasználni a budapestiek gyenge pontjait, akik ebben az időszakban szintén nagy energiát fordítottak a palánkjuk alatti terület megóvására. Vissza is jöttek a meccsbe (40:44), azoknak lett hát igaza, akik előzetesen nehéz bajnokit prognosztizáltak. Stefan Filipovicék megérezték, hogy a HOYA-mezesek nincsenek csúcsformában, ezért a negyed végén ott lihegtek Pável Dánielék nyakán.

Hárompontos vendégvezetésről indult a záró felvonás, mondhatni minden kezdődhetett elölről, 45:48. A következő periódusban Hegedűs Gergelyék az igazi arcukat mutatva érvényesítették az akaratukat. Szinte a semmiből repesztettek egy négy–tizenhatos rohamot, s végre a szenvedély sem hiányzott a „műsorukból”, 49:64. Viszont a lendületük eddig tartott, a kérdőjelek nem akartak kiegyenesedni, lévén, a találkozón alig cserélt Mehmedovic-sereg ismét összekapta magát és ment az eredmény után. Az utolsó tartalékaikat mozgósítva becsülettel tették a dolgukat: mindegy-mindegy alapon kitámadtak és tördelték Cookék játékát, 56:66.

Bár a veszprémiek a hajrában megint messze kerültek a legjobb formájuktól, kilencpontos előnnyel mentek neki a harminckilencedik percnek. Az izgalmas végjátékban Beák Gáborék nagyon feljöttek (67:70), még szerencse, hogy a szabálytalanságok után járó büntetőket a vendégek biztos kézzel értékesítették.

Mérész Csaba edző értékelse a mérkőzés után a klub honlapjának tudósítása szerint: - Tisztában voltunk azzal, hogy nehéz dolgunk lesz a vetélytárs pályáján, mégis megszereztük zsinórban a hatodik győzelmünket. Mindenki jól látta el a feladatát. Gratulálok a srácoknak, főként a küzdőszellemüknek és a védőmunkájuknak.

Jegyzőkönyv. Tehetséges Fiatalok Basketball Players – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 67:74 (15:17, 11:20, 19:11, 22:26). Budapest, 200 néző. V.: Jurák, Menyhárt, Bagi. TF: Szobi 10, Búzási 6/3, Kerkai 10, Beák 21/6, Filipovic 20. Csere: Adegbite, Csabák. Edző: Mehmedovic Merim. Veszprém: Cook 15/6, Lógár 4, Kovács 18/6, Hegedűs 18/6, Körtélyesi 11/3. Csere: Pável, Simon L., Helmeczi 8/3, Schéda. Edző: Mérész Csaba.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.