Georges Leekens a kiválaszott...

Csak hosszú udvariassági köröket futott a válogatott új kapitánya.
 
 

Georges Leekens a kiválaszott...

Csak hosszú udvariassági köröket futott a válogatott új kapitánya.
 
 
 
 
 

Georges Leekens a kiválaszott...

Csak hosszú udvariassági köröket futott a válogatott új kapitánya.

Az MLSZ a hétfő 14 órára, Telki meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatója kezdetét sem várta meg, honlapján már 13:50-kor közzétette: Georges Leekens lett a válogatott új szakvezetője.

Meglepő, vagy legalábbis szokatlan húzás ez a szövetségtől, amelynek vezetője, Csányi Sándor úgy kezdte a sajtótájékoztatót, hogy megköszönte a nemrég távozó Bernd Storck szakvezetői munkáját. Ezt követően leszögezte, az, aki ott ül bálján, akit bemutat, az a szakember, aki letette annak a válogatottnak az alapjait, amely pont a magyar nemzeti tizenegyet ejtette ki a tavalyi Eb nyolcaddöntőjében.

- Georges Leekens személyében olyan tapasztalt szakembert jelölt ki az MLSZ, aki edzőként harminc éves rutinnal rendelkezik. Leekens úr a felnőtt és az U21-es válogatott irányításáért lesz felelős és közvetlen az elnökség felügyeli a munkáját – fogalmazott Csányi Sándor.

E rövid bemutatás alatt a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló edzőközpont bádogtetejét hangos kopogással elkezdte verni a jégeső. Reméljük (24.hu) az időjárás nem a jelöltet, Leekenst és a magyar futball jövőképét minősítette.

Csányi elnök elmondta azt is, a hírekkel ellentétben csak három jelöltnek tett konkrét ajánlatot az MLSZ, közülük választotta ki a legjobbat a testület.

- Jó napot kívánok – kezdte beszédét udvariasan magyarul a 68 éves belga szakember, majd angolra váltott és bejelentette, szeretne megtanulni magyarul. Ezt követően hosszasan ecsetelte, mit tud Magyarországról, a magyar futballról, hogyan látja a nemzetközi labdarúgásban elfoglalt helyét és így tovább. Mivel általánosságokat, udvarias formulákat pufogtatott, így eltekintenénk a részletekről.

Beszédéből úgy tűnt, a megkeresést és a gyors döntést követően még egyáltalán nem volt ideje felkészülni a “magyarfoci” aktualitásából, igaz, mivel majd egy év múlva játssza a válogatott az első tétmeccsét, ideje bőven lesz a tapasztalatszerzése. Amikor Leekens végleg leeresztette a hangsúlyt elmaradt a taps, olyan fesztiválhangulat nem uralta a sajtótájékoztatót, mint anno Dárdai Pál 2014 őszi bemutatkozásakor...

Fontos információ, hogy Leekens Budapestre költözik, nem hoz magával belga edzőket, magyar szakemberekre támaszkodik. Leekens nem tudja még kik lesznek a segítői, előbb szeretne tapasztalatot szerezni, ismerkedni. Ami biztos: a luxemburgi és Costa-Rica-i válogatott ellen Szélesi Zoltán ül a válogatott kispadján, ezeket a meccseket az új tréner még a lelátóról nézi.

Arra a kérdésre, miszerint elérhető célnak tartja-e a válogatott 2020-as Eb-kvalifikációját, egyszerű igen vagy nem helyett hosszas monológba kezdett, a belga válogatott csapatépítésében szerzett tapasztalatairól mesélt, a mentalitásváltás fontosságát emelte ki, de összességében kitérő választ adott.

A végén azért csak kibökte, garantálni semmit sem tud, de ha minden együtt áll, sikerülhet a kijutás.

Csányi Sándor a szerződés összegszerűsége kapcsán elmondta, azok az összegek, amelyek Bernd Storck fizetése kapcsán napvilágot láttak köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Ellenben az új kapitány honoráriumának jelentős része eredményességhez, azaz a kijutáshoz kötött, mert az elnök szerint ott kell lennünk a 2020-as Európa-bajnokságon.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.