Az önkormányzat nem pályázik eleget

A Veszprémet érintő útfejlesztések hiánya nagyban rontja a város és térsége gazdasági, turisztikai versenyképességét.
 
 

Az önkormányzat nem pályázik eleget

A Veszprémet érintő útfejlesztések hiánya nagyban rontja a város és térsége gazdasági, turisztikai versenyképességét.
 
 
 
 
 

Az önkormányzat nem pályázik eleget

A Veszprémet érintő útfejlesztések hiánya nagyban rontja a város és térsége gazdasági, turisztikai versenyképességét.

- A Veszprém megközelíthetőségét javító útfejlesztések hiánya nagyban rontja a város és térsége gazdasági, turisztikai versenyképességét. Az önkormányzat nem pályázik eleget.

A Veszprémet érintő fejlesztésekről szóló sajtótájékoztatón mondta ezt Hartmann Ferenc, az MSZP önkormányzati képviselője, és Mesterházy Attila országgyűlési képviselő.

Az önkormányzati képviselő szerint a város megközelíthetőségét javító útfejlesztések az elégtelenek! Ezt a szakma által írt megállapítások is alátámasztják.

A legfontosabb a 8-as főút déli elkerülő szakaszának korszerűsítése lenne, de ez 2020-ig nem szerepel a közlekedésfejlesztési programokban, pedig ennek megvalósítása az érintett szakasz rossz állapota miatt is sürgős lenne

A kormány 2005 után „leporolta” az M8 – M4 gyorsforgalmi út terveit, igaz azok most is csak 2022 utáni álmokat tartalmaznak. Az M8 gyorsforgalmi út M7 és Dunaújváros közötti szakaszának meginduló előkészítése már az új időszak kezdetét jelenti. Az új útszakasz az M8-tengely (a Graztól induló, Körmenden, Veszprémen, Dunaújvároson át Kecskemétig, majd két ágban Egerig és Békéscsabáig folytatódó sztrádakapcsolat) kiépítésének fontos mérföldköve. Az M8-as megépítése az egész ország számára kiemelt fejlesztés.” - olvasható a minisztérium 2017. október 2-ai közleményében, de azt nem tudjuk, hogy az új kormányzati elképzelésnek része-e a Dunaújváros - Veszprém közötti 104/2005. (XII. 9.) GKM rendeletben kihirdetett nyomvonal, amely Balatonfűzfőtől kiindulva a Veszprém – Szentkirályszabadjai repülőteret délről érintve kapcsolódik a veszprémi 8-as főút elkerülő szakaszának nyugati (Tapolca felé vezető) csomópontjához.

A 82-es főút Gyulafirátót Kádárta elkerülő szakasza jelenleg nem szerepel sem hazai, sem az uniós forrásból megvalósítandó projektek listáján. A 8-as 82-es főút átkötése az Arénánál csak az álmokban szerepel, mert még tanulmányok sem állnak rendelkezésre.

p] A belső körút hiányzó szakasza is távoli álom, nincs olyan előkészítettségi állapotban, hogy rövidtávon megvalósulhasson. [/p]

Mesterházy Attila szerint a kormány fejlesztene, de az önkormányzat nem nyújt be elég infrastrukturális és útfejlesztési pályázatot. A szocialista képviselő támogatja az EKF 2023-as projekt, annak sikeréhez nemzetközi kapcsolatrendszerét is felajánlotta.

A képviselő az elmúlt időszakban 15 kérdést intézett miniszterekhez a veszprémi útfejlesztési és infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatban, de legtöbbször csak semmitmondó válaszok érkeztek, vagy gyakran az, hogy a fejlesztés nem a kormány, hanem az önkormányzat hatásköre.

A Csatárhegy infrastrukturális fejlesztéséről, vízbázisának védelméről, a szentkirályszabadjai repülőtér jövőjéről a veszprémi közintézmények felújításáról feltett kérdésekre azt a választ kapta, hogy a kormány részéről lenne hajlandóság ezek fejlesztésére, de a veszprémi önkormányzat nem pályázik eleget.

Az elmúlt 10 évben alig volt panelfelújítás, holott a szocialista-liberális önkormányzati többség idején közel 7 ezer panelépület lett korszerűbb. Az Otthon Melege Programhoz Hartmann Ferenc javaslatára csatlakozott a város. 2004 óta Veszprémben gyakorlatilag nincs szociális bérlakásépítés pedig a munkaerőhiány jelentős.

Mesterházy egyébként a 2018-as országgyűlési választásokon az MSZP képviselő-jelöltje.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.