Lehet helyettesíteni őket!?

Tudjuk, hogy kevés a pap, de tényleg fideszes képviselőkkel kell helyettesíteni őket?
 
 

Lehet helyettesíteni őket!?

Tudjuk, hogy kevés a pap, de tényleg fideszes képviselőkkel kell helyettesíteni őket?
 
 
 
 
 

Lehet helyettesíteni őket!?

Tudjuk, hogy kevés a pap, de tényleg fideszes képviselőkkel kell helyettesíteni őket?

Köztudott, hogy választási időszakban a keresztény egyházak a miséken bátorították a híveket a Fidesz támogatására. Arra azonban eddig nem volt példa, hogy kormánypárti képviselő szónokoljon a templomi szószékról – írja a Népszava.

Aki ezt most megtette, az Ovádi Péter, a Fidesz veszprémi választókerületi elnöke, helyi frakcióvezetője volt, aki november 4-én a Szent Mihály-székesegyházban lépett a hívők elé. Aznap az 1956-os forradalom áldozataira emlékezett a Veszprém Kereszténységéért Alapítvány. Először megkoszorúzták Horváth Balázs, volt MDF-es belügyminiszter emléktábláját, majd az 1958-ban kivégzett Brusznyai Árpád emléktáblájánál folytatódott a megemlékezés. A programsorozatot az esti szentmisével zárult a bazilikában. Ezen szólalt fel Ovádi Péter.

A misén a keresztény felekezetek képviselői szólaltak fel. Isó Zoltán evangélikus lelkész ezen nem tudott részt venni, és Ovádi Pétert kérte meg, hogy olvassa fel helyette üzenetét.

Ráadásul nem is volt a fideszes politikus egyedüli templomi szereplése, március 15-én egy veszprémi református templomban mondott beszédet óvodásoknak, akik huszárcsákóban hallgatták szónoklatát. A kisgyerekek előtt tartott beszédét azzal zárta, hogy ha 2017-ben is felismerjük a magyarokban rejlő elsöprő erejű kitartást és élni akarást, akkor hazánk továbbra is a stabilitás és a béke szigete lesz: olyan hely, ahol érdemes élni, érdemes dolgozni és érdemes családot alapítani.

A portál megkérdezte az Evangélikus Információs Szolgálat igazgatóját, Illisz Lászlót, aki elmondta, hogy evangélikus lelkészt hitéleti tevékenységben csak felszentelt lelkész helyettesíthet. Isó Zoltán azonban megírta köszöntőjét, amit Ovádi felolvasott, ez pedig nem számít helyettesítésnek.

A helyi közösséget megosztotta az eset, voltak, akik szerint nem helyénvaló egy politikus templomi szereplése. Egy olvasó a cikk alatt kommentben megjegyezte: Ismert, hogy kevés a pap, de ennyire? Talán arra célzott, hogy Ferenc pápa nyitott arra, hogy a paphiányt házas papok felszentelésével enyhítsék, de politikusok templomi szereplésére eddig kevés példa akadt.

Az ügy azért is érdekes a 168ÓO információja szerint, mert Orbán Viktor az utóbbi megnyilvánulásaiban már egyenesen Istentől kegyelméből eredezteti kormánya regnálást. Vajon a Deo confidimus is lassan Fidesz confidimus lesz?

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.