Akad egy kis gond...

Pakson sem tudják, mivel hűtik majd az erőművet!
 
 

Akad egy kis gond...

Pakson sem tudják, mivel hűtik majd az erőművet!
 
 
 
 
 

Akad egy kis gond...

Pakson sem tudják, mivel hűtik majd az erőművet!

A szakmai érveket figyelmen kívül hagyja, és nem veszi komolyan az Orbán-kormány a bővítés során a reaktorok temperálásának kérdését. Ez még a környezeti hatástanulmány szerint is gondot okozhat. Pedig miután a bővítés egyik legnagyobb technológiai és biztonsági kockázata a hűtés, igen aggályos, hogy épp ezen területen látszik feltűnően tanácstalannak a két illetékes atomcég.

Nyaranta, a Duna egyre gyakoribb tartósan alacsony vízállása idején a meglévő négy reaktorblokk teljesítményét is rendszeresen csökkenteni kell, ezért is jutottak az előkészítést célzó Teller-Lévai projekt vizsgálatai egyöntetűen arra a következtetésre: a bővítés, valamint a régi és új blokkok együttes működtetése esetén a hűtést nem a Duna vizével, hanem úgynevezett hűtőtornyokkal kell megoldani. Az Orbán-kormány azonban a szakmai javaslatok ellenére elvetette azt a 400-500 milliárdba kerülő megoldást, és friss vizes hűtést akar, úgy, hogy kibővíti a Duna vizét az erőműbe szállító csatornát. Ez a megoldás azonban súlyos problémákat vet fel, még a környezeti hatástanulmány szerint is gondok lesznek a hűtéssel. A tanulmány – amelynek elemzését Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője kérésére készítette el egy szakértő cég – rendre olyan dunai vízhozamokkal számol, amelyeknél az elmúlt évek bármelyikében lényegesen alacsonyabbak is kialakultak. És még így is rögzíti a tanulmány, hogy szükség lenne egy alternatív hűtésre, kiegészítő megoldásra a régi és az új blokkok együttes működésekor alacsony vízállás idején. Ilyen póthűtéssel azonban a beruházási terv nem számol.

A kormány szerint úgy kezelik majd a helyzetet, hogy amikor alacsony a vízállás, akkor visszafogják a blokkok teljesítményét – csakhogy ebben az esetben köddé válik az a példátlanul magas, éves átlagban 90 százalék fölötti kihasználtsági mutató, amire a megtérülési számításokat építették. Vagyis abból lehet majd választani, hogy az erőmű visszaterhelt állapotba, veszteségesen üzemel, vagy pedig megszegi a környezetvédelmi és a biztonsági előírásokat.

Van azonban a Népszava információi szerint egy másik, rövid távú kihívás is, amelyre szintén Jávor hívta föl a figyelmet: az új blokkok hűtővízellátását célzó csatornabővítést az engedélyezési tervek alapján Paks I. négy reaktorának működtetése közben, a reaktorok leállítása nélkül kívánják elvégezni. Azaz a nyaranta így is kifeszített hűtővízellátást tovább nehezítenék a hűtővízcsatorna medrében zajló építkezéssel. Az EP-képviselő adatkérést nyújtott be az atomerőműhöz illetve a Paks 2 projektcéghez, hogy megtudja, van-e szerződése a külön cégnek számító Paks 2-nek a Paks 1-hez tartozó hűtővízcsatorna használatára, milyen tervekkel rendelkeznek a tervezett új blokkok hűtővíz-ellátásának üzem közbeni kiépítésére, és milyen technológiai garanciák biztosítják, hogy a munkálatok ideje alatt nem lesznek hűtési problémák Paks 1 blokkjainál. A politikus a konkrét kérdésekre egyetlen érdemi válasz sem érkezett. A Paks 2 Zrt. által küldött válaszlevél szerint a „rendelkezésre álló szakértői kompetencia, továbbá az engedélyezési folyamatok miatti hatósági kontroll” jelenti a garanciát, a megállapodásokat pedig „a felek a szükséges időben megkötik” (vagyis még nem kötötték meg).

A Paksi Atomerőmű Zrt. azt írta: nincs írásbeli megállapodás a két fél között, de „kellő időben” készek annak megkötésére. A technológiára vonatkozó kérdésre az a válasz érkezett: „egyelőre a koncepcionális szintű tervek állnak rendelkezésre”, „a két társaság szakemberei folyamatosan egyeztetnek”. Hogy az építés közbeni esetleges balesetek nyomán fellépő, a hűtővízellátás szünetelését eredményező helyzetek kezelésére milyen tervekkel rendelkeznek, arról semmilyen konkrétumot sem nyilatkoztak. Jávor Benedek lapunknak úgy foglalta össze a kapott válaszokat: a két atomcég illetékeseinek fogalmuk sincs, hogyan fogják a politikai döntéssel rájuk oktrojált helyzetet kezelni, és egyelőre nem is akarnak vele foglalkozni.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.