2826 milliárddal tartoznak a volt nyugdíjpénztártagoknak

Az államháztartás számlái közt még nyilvántartják a magánpénztári átlépőknek járó pénzt.
 
 

2826 milliárddal tartoznak a volt nyugdíjpénztártagoknak

Az államháztartás számlái közt még nyilvántartják a magánpénztári átlépőknek járó pénzt.
 
 
 
 
 

2826 milliárddal tartoznak a volt nyugdíjpénztártagoknak

Az államháztartás számlái közt még nyilvántartják a magánpénztári átlépőknek járó pénzt.

A magánnyugdíjpénztárakat még a második Orbán-kormány idején lehetetlenítették el, 2010 és 2014 között, alapvetően azzal a fenyegetéssel, hogy aki nem lép vissza a tisztán állami rendszerbe, annak nem számítanak majd be a nyugdíjszerző évekbe a hátralévő évek. Azzal próbálták meg növelni az intézkedés elfogadottságát, hogy a pénzeket majd az állami egyéni számlákon tartják nyilván, az addig a pénztárakban felgyülemlett hozamot pedig egyenesen az átlépők bankszámláira utalják át.

Mindezek hatására mintegy 2,8 millió pénztártag döntött úgy, hogy az államhoz viszi át közel 3 ezer milliárd forintnyi megtakarítását. Emlékezetes, hogy nekik nem kellett erről nyilatkozatot tenniük, arra csak a pénztárakban maradókat kötelezte a jogszabály. Mára négy magánpénztár maradt, kevesebb mint 61 ezer taggal és 220-230 milliárd forintos vagyonnal.

Nem sokáig kellett várni, hogy kiderüljön, az állami nyugdíjrendszerben nem lelni nyomát a hatalmas összegnek, mert azt alapvetően adósságcsökkentésre fordították. A nyugdíjrendszeren belül még annyi sem történt meg, hogy a másra költött pénzt legalább névlegesen az egyénekhez kapcsolódó számlákon megjelenítsék, mint egy későbbi kötelezettséget az állam részéről.

Az érintett állampolgárok többsége vélhetően már belenyugodott, hogy egy forintot sem fog viszontlátni a nyugdíjas éveiben a korábbi magánpénztári megtakarításaiból. Egy utolsó utáni szalmaszál lehet a számukra, hogy van olyan statisztikai kimutatás, amelyben még mindig kimutatják ezt a tartozást.

A Magyar Nemzeti Banknak az államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló jelentése a mai napig feltünteti ezt a kötelezettséget. A legutóbbi, múlt pénteken publikált adatok alapján, az idén szeptember 30. állapot szerint az államháztartásnak 2826,1 milliárd forint kötelezettsége van, amely a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból ered.

Tavaly év végén még 2835,4 milliárd forint tartozást tartottak nyilván, az idén június végi állomány pedig 2829,2 forint volt.

Az, hogy ez az adat része a jegybank statisztikai összeállításának, talán egy esélyt jelent az érintetteknek, hogy egyszer majd jogot formálhatnak a pénztári befizetéseikre. Az állam ugyanis az Mfor.hu híre szerint áttételesen elismeri ezzel a jelentéssel, hogy tartozása áll fenn az állampolgárokkal szemben.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.