Nehezített ételosztás

Módosítaná az ételosztások rendjét a humántárca, miközben Debrecenben adminisztratív terheket róttak az ezzel foglalkozó szervezetekre.
 
 

Nehezített ételosztás

Módosítaná az ételosztások rendjét a humántárca, miközben Debrecenben adminisztratív terheket róttak az ezzel foglalkozó szervezetekre.
 
 
 
 
 

Nehezített ételosztás

Módosítaná az ételosztások rendjét a humántárca, miközben Debrecenben adminisztratív terheket róttak az ezzel foglalkozó szervezetekre.

Elkészítette az ételosztások rendjét szabályozó miniszteri rendelet módosítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a javaslatot most egyeztetik más tárcákkal – értesült a Népszava.

Az Emmi még nem tette nyilvánossá a tervet, de belső forrásaik szerint ennek lényege, hogy csak önkormányzati, állami és egyházi szervezeteknek adnának területfoglalási engedélyt, hogy rászorulóknak, például hajléktalanoknak szervezzenek rendszeres vagy alkalmi ételosztásokat. A civil szervezetektől pedig elvennék ezt a lehetőséget. Ennek előszele, hogy sok ételosztással foglalkozó egyesület már hónapok óta nem kap területfoglalási engedélyt pénzért sem, nemhogy ingyen, pedig korábban több fővárosi kerület méltányosságból elengedte a foglalási díjat.

Egy lapnak nyilatkozó fővárosi karitatív civilszervezet képviselője elmondta: nekik még csak nem is válaszol az egyik budapesti önkormányzat a területfoglalási kérelmükre, pedig ez kötelességük lenne. Arra a kérdésünkre, hogy miért szúrhatják ennyire az ilyen szervezetek a hatalom szemét, forrásunk azt mondta: nem szeretnék, ha egyszerre sok ételért sorban álló szegény embert lehetne látni közterületeken.

- Mert akkor, hogy lehetne azt mondani, hogy minden virágzik, csak Soros a rossz? - tette fel a költői kérdést, majd hozzátette, hogy nem csak hajléktalanok állnak ezekben a szomorú sorokban.

De nem csak a fővárosban szálka a hatalom szemében az ételosztás: a debreceni önkormányzat megszavazta, hogy az ezzel foglalkozó karitatív szervezeteknek, pártoknak jelképes, 35 forint/négyzetméter díjat kell fizetni a közterület igénybevételéért, akkor is, ha jótékony akciót szerveznek.

Papp László, a város fideszes polgármestere azzal védekezett, hogy korábban is fizetni kellett a terület használatáért, igaz, külön nem volt megnevezve az ételosztás.

- Nem a 35 forint a probléma, hanem az elv – reagált Bangóné Borbély Ildikó az ATV-ben. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint az a gond, hogy a kormány nem az elesetteken segít, hanem rendeletben ró adminisztratív terhet az őket segítő szervezetekre.

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei szervezete gúnyosan kommentálta a javaslatot: szerintük a területfoglalás napi költsége nagyjából egy adag töltött káposzta árának felel meg, ezért „kézenfekvőnek látszik a javaslat, hogy a területfoglalás díját ne költséges adminisztrációval, hanem természetbeni juttatással térítsék meg. Az ételosztó szervezetnek így alkalmanként csak egy adag töltött káposztát kellene adózás helyett félretennie az ellenőrzéssel megbízott közterület-felügyelőknek, akik maguk is beszállnának a jótékonysági akcióba az étel elfogyasztásával".

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.