2826 milliárddal tartozik az állam

Az államháztartás számlái közt még (?) nyilvántartják a magánpénztári átlépőknek járó pénzt...
 
 

2826 milliárddal tartozik az állam

Az államháztartás számlái közt még (?) nyilvántartják a magánpénztári átlépőknek járó pénzt...
 
 
 
 
 

2826 milliárddal tartozik az állam

Az államháztartás számlái közt még (?) nyilvántartják a magánpénztári átlépőknek járó pénzt...

A magánnyugdíjpénztárakat még a második Orbán-kormány idején lehetetlenítették el, 2010 és 2014 között, alapvetően azzal a fenyegetéssel, hogy aki nem lép vissza a tisztán állami rendszerbe, annak nem számítanak majd be a nyugdíjszerző évekbe a hátralévő évek. Azzal próbálták meg növelni az intézkedés elfogadottságát, hogy a pénzeket majd az állami egyéni számlákon tartják nyilván, az addig a pénztárakban felgyülemlett hozamot pedig egyenesen az átlépők bankszámláira utalják át.

Mindezek hatására mintegy 2,8 millió pénztártag döntött úgy, hogy az államhoz viszi át közel 3 ezer milliárd forintnyi megtakarítását. Emlékezetes, hogy nekik nem kellett erről nyilatkozatot tenniük, arra csak a pénztárakban maradókat kötelezte a jogszabály. Mára négy magánpénztár maradt, kevesebb mint 61 ezer taggal és 220-230 milliárd forintos vagyonnal. Nem sokáig kellett várni, hogy kiderüljön, az állami nyugdíjrendszerben nem lelni nyomát a hatalmas összegnek, mert azt alapvetően adósságcsökkentésre fordították. A nyugdíjrendszeren belül még annyi sem történt meg, hogy a másra költött pénzt legalább névlegesen az egyénekhez kapcsolódó számlákon megjelenítsék, mint egy későbbi kötelezettséget az állam részéről.

Az érintett állampolgárok többsége az Mfor.hu információja szerint vélhetően már belenyugodott, hogy egy forintot sem fog viszontlátni a nyugdíjas éveiben a korábbi magánpénztári megtakarításaiból. Egy utolsó utáni szalmaszál lehet a számukra, hogy van olyan statisztikai kimutatás, amelyben még mindig kimutatják ezt a tartozást.

A Magyar Nemzeti Banknak az államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló jelentése a mai napig feltünteti ezt a kötelezettséget. A legutóbbi, múlt pénteken publikált adatok alapján, az idén szeptember 30. állapot szerint az államháztartásnak 2826,1 milliárd forint kötelezettsége van, amely a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból ered.

Tavaly év végén még 2835,4 milliárd forint tartozást tartottak nyilván, az idén június végi állomány pedig 2829,2 forint volt. Az, hogy ez az adat része a jegybank statisztikai összeállításának, talán egy esélyt jelent az érintetteknek, hogy egyszer majd jogot formálhatnak a pénztári befizetéseikre. Az állam ugyanis áttételesen elismeri ezzel a jelentéssel, hogy tartozása áll fenn az állampolgárokkal szemben.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.