A közmondások igazsága

Jellemző kórkép az elmúlóban lévő "nyócév" jogszolgáltatásáról.
 
 

A közmondások igazsága

Jellemző kórkép az elmúlóban lévő "nyócév" jogszolgáltatásáról.
 
 
 
 
 

A közmondások igazsága

Jellemző kórkép az elmúlóban lévő "nyócév" jogszolgáltatásáról.

Nem is olyan régen a Kárpát-medence Géniusza kijelentette: - 2017 a lázadás éve lesz!

Nos, mint oly sok másban, ebben sem lett igaza. Ugyan, nem azon a téren mint ő gondolta, de bizony semmi sem változott. A Balaton-felvidék fővárosában történtek (illetve nem történtek...) a legjobb példák erre a változatlanságra.

De kezdjük az elején.

2010-ben a városvezetés az egyik kft. rendelkezésére bocsájtotta az önkormányzati ingatlant azzal, hogy felújítás után egy évvel azt közösségi céllal akarja hasznosítani. A cég nem teljesített határidőre, a napi 30 ezer forintos kötbért sem fizette meg. Az (illetékes) alpolgármester javaslatára azonban 2011-ben az a tulajdonosi bizottság elengedte a cég adósságát.

Időközben viszont kiderült: nevezett cég 2011-ben és 2012-ben a nevezett "városatya" házán is dolgozott!

A nemkívánatos egybeesés természetesen a közfigyelem középpontjába került. Mi több, az ellenzéki "zajongás" után a polgármester végre feljelentést tett. Hosszadalmas vizsgálódás után az ügy végére az egyik dél-balatoni rendőrfőkapitányság bűnügyi igazgatósága tett pontot.

E képpen: "A ... Kft-nek a 2011. augusztus 20-tól 2012. július 11-ig eltelt 326 nap tekintetében a szerződésben kikötött napi 30 ezer forinttal számolva 9.700.000 forint kötbér fizetési kötelezettsége merülhetett fel az Önkormányzat felé...

...Az elkövetés idején a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény volt hatályban, mely alapján a Btk. 319. § (1) bekezdésbe ütköző és a (3.) bekezdés (b.) pontja szerint minősülő jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetése látszik megvalósulni, amely bűncselekmény elévülési ideje 5 év."

Amely időpont azonban - minő véletlen!? - 2016. október 20-ával letelt. Az eljáró hatóság az éppen hatályban lévő törvények alapján ezért november 6-án a nyomozás megszüntetéséről döntött. Ugyan a megyeszékhely (természetesen szintén kormánypárti) polgármestere még ekkor is tehetett volna panaszt a nyomozó hatóságnál. De nem tett. Ráadásul óvatlan módon később még azt is elárulta: a bűnüldöző szervek be sem idézték, meg sem hallgatták az eljárást végül is kirobbantó ügylet főszereplőjét!

A helyi lakájmédia pedig (neveket ne említsünk, de van közöttük napilap, hetilap, internetes honlap, rádió és televízió) jótékonyan asszisztált az igen lassan csordogáló fejleményekhez...

Az ügy ezzel természetesen "ad akta" kerülhetett volna. Ha nem lett volna a városban (és a közgyűlésben) ellenzék. No, meg a közvélemény egy jelentős része. Amely - jó magyar szokás szerint - nem kellőképpen értékelte a furfangos jogászkodást.

- Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja - hangoztatták nem kevesen.

Mások a csűr-csavaros (ám jogszerű...!?) magyarázatokkal kapcsolatban idéztek újabb közmondásokat:

- Hallgatni arany!

- Ha nem szóltál volna, bölcs maradtál volna!

De sokan utaltak a lényegre egy korábbi, hasonlóan nagy port felvert ügy kapcsán született mondással. Miszerint:

- Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani!

És az ügy itt - közmondás ide, vélt vagy valós igazság oda - pillanatnyilag megállt...

x

Természetesen mindenkinek szíve-joga véleményt alkotni ebben az ügyben is. De azt azért senki sem vitathatja, hogy a közmondásoknak rendre igaza van. Hiszen ezért születtek.

A Kárpát-medence Géniusza pedig a fejlemények szerint megint rosszul szólt. 2017-ben ugyanis nem történt lázadás. Minden hasonló korrupció(gyanus)s folyamat a korábbi mederben csordogál! Az utóbbi "nyócévben" lassan már megszokottak szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.