Elképesztő mennyiségű pénz...

Két-háromezer milliárd forintot süllyesztettek Magyarországon a haverok zsebébe!
 
 

Elképesztő mennyiségű pénz...

Két-háromezer milliárd forintot süllyesztettek Magyarországon a haverok zsebébe!
 
 
 
 
 

Elképesztő mennyiségű pénz...

Két-háromezer milliárd forintot süllyesztettek Magyarországon a haverok zsebébe!

Magyarországon a közbeszerzések 15–24 százalékát túlárazták, 2090 és 3300 milliárd forint között járhat az az összeg, amelyet feleslegesen fizetett ki a magyar állam. Vagyis az elmúlt nyolc év alatt, 2009-től 2016-ig ennyi pénz kerülhetett a reális munkadíjon kívül a pályázati győztesek zsebébe – állítja a Corvinus egyetem kutatása.

Az egyetemen 151 457 közbeszerzést vizsgáltak meg, amelyek 60 százalékában gyanúsan kerekített számokat találtak. Kiderült az is, hogy a vizsgált időszakban látványosan csökkent a közbeszerzéseken indulók száma. 2016-ban minden negyedik megbízásra, a pályázatok 28 százalékára csak egyvalaki jelentkezett Magyarországon. Ezeket a tendereket jellemzően úgy írják ki, hogy a feltételek alapján csak egyvalaki tudjon részt venni rajtuk, a versenyt pedig tudatosan iktatják ki a rendszerből, és csökkent a nyílt, bárki által hozzáférhető közbeszerzési kiírások száma is, főleg azokban az esetekben, amikor az EU pénzét lehetett szórni.

A kutatás szerint az EU-s támogatási rendszernek „perverz” hatása van Magyarországra, ugyanis csökkentette a versenyt, növelte a korrupció esélyét és torzította az árakat. Utóbbinak a jeleit az összes közbeszerzés 15–24 százalékában fedezték fel a kutatók. Főleg az IT-szektor közbeszerzéseit árazták túl, összesen 2090 és 3300 milliárd forint (6,7–10,6 milliárd euró) közötti összeg tűnt el zsebben.

A lehangoló az egészben az – fűzhetjük hozzá a 168 ÓO információi alapján –, hogy EU-s támogatások nélkül a magyar gazdaság nem tartana ott, ahol most tart. A Miniszterelnökség megbízásából a KPMG-GKI tavasszal készített egy jelentést, amelynek a tanúsága szerint 2006 és 2015 között a magyar gazdaság 4,6 százalékos növekedés helyett 1,8 százalékos visszaesést produkált volna az EU-s támogatások nélkül.

A valódi verseny egyébként kevesebbe került a magyar államnak, csakhogy amíg 2009 és 2010 között a pályázati győztesek a közbeszerzések kilenc százalékában végezték el olcsóbban a munkát, 2014–15-ben ez az arány egy százalékra olvadt.

A kutatást az Európai Bizottság támogatásával készítették el a Corvinus egyetemen, amelynek rektora, Lánczi András egy hírhedt 2015-ös interjúban azt mondta, hogy amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.