Elmutyizták a segélyt

A nyertesnél előre tudták az eredményt...
 
 

Elmutyizták a segélyt

A nyertesnél előre tudták az eredményt...
 
 
 
 
 

Elmutyizták a segélyt

A nyertesnél előre tudták az eredményt...

Túl olcsón szállítottak volna élelmiszert a rászorulóknak: „aránytalanul alacsony ár” miatt zártak ki két pályázót az emberminisztérium Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósága közbeszerzéséről.

- A 13,7 milliárd forintos keretösszegű megrendelés nyertesei udvari beszállítónak tűnnek az uniós forrású, rászorulókat támogató programban – derítette ki Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő.

- Sok közbeszerzési piszkos manipulációt láttam már, de ennél aljasabb csalást ritkán: éhező gyermekeket segítünk EU-pénzből, de egy sor ajánlatot kizárunk, mert túl olcsó. Ennyivel kevesebb gyermeken lehet segíteni, vagy ugyanannyi csomagba jóval kevesebb adomány jut. Afrikai banánköztársaságokban sápolja így le a helyi maffia a nemzetközi segélyeket – mondta Hadházy Ákos szokásos heti korrupcióinfóján, amelyen a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) legújabb tételére kiírt közbeszerzést elemezte.

Tetemes összegről, 13,7 milliárd forintról van szól.

Az EMMI Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósága november közepén hirdetett eredményt az uniós forrásból finanszírozott „Rászoruló személyek számára természetbeni juttatás biztosítása” projektben. A győztes a balatonboglári Halker Kft. által vezetett konzorcium lett, amely élelmiszerek szállítására nyert megbízást.

A három másik pályázót kizárták a versenyből, kettőt azért, mert aránytalanul alacsony árat határoztak meg.

Hadházyt már az ősszel megkereste a későbbi nyertes konzorcium egyik tagjának dolgozója, hogy jelezze, mi készül. Pontosan elmondta azt is, hogy ki fogják zárni a konkurenciát, ahogyan az meg is történt. Ráadásul bemutatta, hogy – Tolna megyében legalábbis – drágábban szállítanak a rászorulókkal foglalkozó intézményeknek, mint a piaci vásárolóiknak szoktak.

Hadházy átekintette a RSZTOP-pénzek költéséről szóló egyéb közbeszerzéseket, kutatása eredményét táblázatba foglalta. Arra jutott az átlátszó.hu információi szerint, hogy a kiírási feltételek miatt kisebb cégek labdába sem rúghattak. Például a zöldség-gyümölcs beszerzéseknél általában nem voltak ellenajánlatok, illetőleg ahol mégis akadt, ott azonos érdekeltségi kör mutatható ki. A hús, húskészítmény, mirelit és szárazáru szállításoknál pedig nagyon erős a kartellgyanú.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.