A sorozat a Jobbikkal kezdődött...

A Fideszt a választásokig biztosan nem ellenőrzi az Állami Számvevőszék.
 
 

A sorozat a Jobbikkal kezdődött...

A Fideszt a választásokig biztosan nem ellenőrzi az Állami Számvevőszék.
 
 
 
 
 

A sorozat a Jobbikkal kezdődött...

A Fideszt a választásokig biztosan nem ellenőrzi az Állami Számvevőszék.

Az Állami Számvevőszék közzétette a következő fél évre szóló ellenőrzési tervét, amelyből kiderül, hogy a kormánypártoknak a következő hónapokban sem kell ellenőrzésre számítaniuk. Más a helyzet viszont az ellenzéki pártok pártalapítványainál: vizsgálatra számíthat az MSZP, az Együtt, a Demokratikus Koalíció, valamint a Jobbik alapítványa is.

Közzétette 2018 első fél évének ellenőrzési tervét az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A dokumentum szerint a következő hónapokban, beleértve tehát a várhatóan április 8-i választásig tartó időszakot is, nem kell ellenőrzéstől tartania a Fidesznek és a KDNP-nek sem.

Az ellenzéki pártok az MNO információi szerint viszont újra számíthatnak számvevőszéki ellenőrökre, akik több ellenzéki párt pártalapítványánál vizsgálódnak majd. 2018 első fél évében ellenőrzésre számíthat a 2015–2016-os évekkel kapcsolatban:

- a Táncsics Mihály Alapítvány (az MSZP pártalapítványa),

- a Jobbik Magyarországért (Gyarapodó Magyarországért) Alapítvány,

- az Ökopolisz Alapítvány (LMP),

- az Új Köztársaságért Alapítvány (Demokratikus Koalíció),

- a Váradi András Alapítvány (Együtt Magyarországért),

- a Liberális Magyarországért Alapítvány,

- a Megújuló Magyarországért Alapítvány (Párbeszéd).

Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék sajtósa lapunk kérdésére azt mondta, hogy a Fidesz és a KDNP, valamint a két párthoz tartozó pártalapítványok ellenőrzését az idén nyáron már elvégezte az ÁSZ.

- A Fidesz esetében mindent rendben talált, de a KDNP esetében is csak kisebb hiányosságokat fedezett fel – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy a kormánypártoknál nem is jellemző az irodabérlés, amely miatt több ellenzéki párt is többmilliós büntetést kapott.

A pártok és a pártalapítványok ellenőrzését kétévente végzi el az ÁSZ, ennek megfelelően csak 2019-ben számíthat legközelebb vizsgálatra a Fidesz és a KDNP. Az ÁSZ közleményéből egyébként az is kiderül: a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is ellenőrzik, esetükben egyebek mellett a társasági adóval kapcsolatos tevékenységeket értékelik.

A Magyar Államkincstár gazdálkodásának ellenőrzése során a számvevők azt mérik fel, hogy a szervezet az államháztartáson kívüli szervezeteknek nyújtott támogatások kontrollját megfelelően végezte-e.

Az ÁSZ ellenőrzi a 2016. október 2-án megtartott országos népszavazás lebonyolításához és az időközi választásokra fordított pénzeszközök felhasználását is. A következő fél évben az ÁSZ szintén megkezdi a sürgősségi betegellátás rendszerének ellenőrzését, illetve vizsgálat alá vonja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Magyar Villamos Művek Zrt. működését, gazdálkodását.

"A számvevőszék tájékoztatása szerint megkezdik a közoktatás ellenőrzési rendszerének értékelését is. Ha elkészül a 2019-es költségvetés tervezete az első fél évben, arról is véleményt fogalmaznak meg" – közölte az ÁSZ.

A számvevőszék a Fideszt és a KDNP-t legutóbb sem vizsgálta, a többi parlamenti pártot viszont megbüntette. A sorozat a Jobbik 660 milliós bírságával kezdődött még októberben, majd december végén kiderült, hogy az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd, valamint a Magyar Liberális Párt is 10 és 20 millió forint közötti büntetésekre számíthat.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.