Az Európai Biróság döntött!

Az államadósság két százalékkal nőtt hat nap alatt.
 
 

Az Európai Biróság döntött!

Az államadósság két százalékkal nőtt hat nap alatt.
 
 
 
 
 

Az Európai Biróság döntött!

Az államadósság két százalékkal nőtt hat nap alatt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) múlt héten közzétett dokumentuma még azzal számolt, hogy 2017 végére 72,4 százalékra csökken az ország adósságrátája a GDP-hez viszonyítva, miután az eddigi hivatalos tényadatok szerint a ugyanez az arányszám 2016 végén 73,9 százalék volt. A pénzügyminiszter azonban kedden már más adatokról beszélt – vette észre a Portfólió.

Varga Mihály újévi tájékoztatójában az hangzott el, hogy mindkét évben a GDP-arányos államadósság 2,1 százalékponttal ugrott meg, annak következtében, hogy végül a magyar hatóságok átsorolták az Eximbank külső adósságállományát az államháztartási körön belülre.

Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy az NGM által múlt héten közölt adósságpálya egyetlen hetet sem élt.

Varga Mihály tárcavezető a tájékoztatón beszélt a tavalyi év főbb makrómutatóiról és az idén várható számokról. Az esemény legérdekesebb része pedig egy fél mondat volt, emeli ki a Portfólió. Ekkor a miniszter az Eximbank elszámolását említette meg.

Varga Mihály szó szerint ezt mondta a Portfólió szerint: „A gazdasági tárca már az Eximbank adataival kiegészítve számolta ki az államadósság alakulását. 2016 végén az uniós módszertan szerinti államadósság aránya 76 százalék volt, ez 2017 végére 74,5 százalékra csökkent. A végleges pontosítást akkor tudjuk megtenni, amikor a bruttó hazai termékre vonatkozó adatok is megvannak. A jó hír mindenképpen az, hogy az államadósság mértéke 2017-ben is tovább csökkent.”

A magyar kormány és az Eurostat közötti vitában az Európai Bíróság még augusztusban úgy döntött, hogy az Eximbank gazdálkodási adatait az államháztartáson belülre kell sorolni, ám a kormány a döntést mindeddig nem vette figyelembe.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.