"Ez maga a diktatúra...

...aminek megakadályozására a hatalmi ágazatok szétválasztását kitalálták.”
 
 

"Ez maga a diktatúra...

...aminek megakadályozására a hatalmi ágazatok szétválasztását kitalálták.”
 
 
 
 
 

"Ez maga a diktatúra...

...aminek megakadályozására a hatalmi ágazatok szétválasztását kitalálták.”

„Az ÁSZ ellenzéki pártokkal szembeni intézkedése felrúgja a hatalmi ágazatok alaptörvényben előírt szétválasztását, azért, hogy a politika, azaz az Országgyűlés az ÁSZ-on keresztül, az igazságszolgáltatás megkerülésével, a jogorvoslás lehetőségének megtagadásával hozhasson egyedi intézkedéseket. Ez pedig maga a diktatúra, aminek megakadályozására a hatalmi ágazatok szétválasztását kitalálták” – jegyzi meg a HVG.hu-n olvasható publicisztikájában Róna Péter közgazdász.

A szakember véleménycikkében felidézi, hogy az Állami Számvevőszék az összes ellenzéki pártot egy meghatározott összegű bírságról, a Jobbik esetében pedig további, szintén meghatározott összegű támogatás megvonásáról tájékoztatta mintegy négy hónappal a választások előtt.

„A közbeszédben kialakult általános vélemény szerint az intézkedés indíttatása és következménye a teljes ellenzéki oldal ellehetetlenítése, illetve sikeres szereplésük esélyeinek csorbítása” – hívta fel a figyelmet Róna Péter. A közgazdász szerint „sajnos azonban ennél sokkal többről, hazánk alkotmányos alapjainak végleges felszámolásáról van szó, ugyanis az alaptörvény tételes meghatározása szerint az "alaptörvény Magyarország jogrendjének alapja” (Q Cikk (1)), ami „a hatalom megosztásának elvén alapszik” (C. Cikk (1)). Az államhatalom három részre van megosztva, nevezetesen a törvényalkotással megbízott Országgyűlésre, ( 1. Cikk), a végrehajtó hatalommal felruházott kormányra ( 15. Cikk) és az igazságszolgáltatást biztosító bíróságokra. (25. Cikk)”.

Róna Péter felhívta a figyelmet arra is a MNO cikke szerint, hogy a hatóságok azok az önálló szabályozó szervezetek – mint például a Gazdasági Versenyhivatal vagy az Adó- és Vámhivatal –, amiket a végrehajtó hatalom hoz létre a végrehajtó hatalom (tehát a kormány) körébe tartozó egyes feladat (…) ellátására" (23. cikk). A közgazdász megjegyzi, hogy „az ÁSZ azonban nem ilyen, nem hatóság, nem tartozik az önálló szabályozó szervezetek közé, tehát nincs, nem is lehet felhatalmazása olyan feladat elvégzésére, ami a végrehajtó hatalom feladatkörébe tartozik, mert az ÁSZ a végrehajtó hatáskörrel nem rendelkező Országgyűlés szerve”.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.