40 millió eurót kell visszafizetni?

Tiborcz István közbeszerzéseinél súlyos szabálytalanságokat talált az EU csalás elleni hivatala.
 
 

40 millió eurót kell visszafizetni?

Tiborcz István közbeszerzéseinél súlyos szabálytalanságokat talált az EU csalás elleni hivatala.
 
 
 
 
 

40 millió eurót kell visszafizetni?

Tiborcz István közbeszerzéseinél súlyos szabálytalanságokat talált az EU csalás elleni hivatala.

Kétéves nyomozás után az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala súlyos szabálytalanságokat tárt fel azokban a közbeszerzésekben, amiket 2011 és 2015 között nyert meg az Elios Innovatív Zrt., Tiborcz István akkori cége. A hírt a Wall Street Journal tudta meg, itthon az Index szemlézte.

Az Elios volt az, amelyik rengeteg megbízást kapott magyarországi települések világításának korszerűsítésére. A pályázatok többségét eleve úgy írták ki, hogy az Elioson kívül vagy senki másnak, vagy legfeljebb egy-két cégnek lett volna esélye indulni a munkáért, de egyeztettek már a kiírás előtt is a munkákról. Az Elios aztán brutális áron számlázott le lámpákat. Az külön szép, és ez az OLAF-nak is feltűnt, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade úgy vett vett részt egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, hogy Hamar közben az Eliosban is tulajdonos volt.

Tiborcz időközben kiszállt a cégből, de az OLAF még azt az időszakot vizsgálta, amikor ő volt a tulajdonos. Erről az időszakról a baráti Origónak a közelmúltban adott interjúban Tiborcz azt mondta a 444.hu értesülései szerint:

- Az Eliosban való részvételem és az abból való kiszállásom kapcsán megértettem, hogy Magyarországon a miniszterelnök családtagjaként nem foglalkozhatom bármivel. Olyan területet választottam, amely nincs semmilyen kapcsolatban állami és önkormányzati tenderekkel. Az ingatlanfejlesztés piacára léptem, ami nagyon régóta szintén foglalkoztatott.

A WSJ szerint a hivatal már megküldte a jelentését a magyar ügyészségnek, és azt javasolja, hogy tegyenek jogi lépéseket. Ha Polt Péter ügyészsége valamiért mégsem találna semmit (volt már Magyarországon is feljelentés az ügyben...), akkor is lehet következménye a feltárt szabálytalanságoknak. Az OLAF ugyanis azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy kérje vissza a projektekre elköltött 40 millió eurós uniós támogatást. A lap megkeresésére a Bizottság megerősítette, hogy ki fogják értékelni az OLAF-jelentést, aztán megvitatják az ügyet a magyar kormánnyal, mielőtt döntenének arról, hogy milyen konkrét lépéseket tesznek majd.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.