Viszlát, hazai veretlenség

Nem véletlenül tartott a veszprémi edző a másodosztályú kosárlabda összecsapás előtt a találkozótól...
 
 

Viszlát, hazai veretlenség

Nem véletlenül tartott a veszprémi edző a másodosztályú kosárlabda összecsapás előtt a találkozótól...
 
 
 
 
 

Viszlát, hazai veretlenség

Nem véletlenül tartott a veszprémi edző a másodosztályú kosárlabda összecsapás előtt a találkozótól...

- Nekem mindegy, hogy mennyivel, s hogyan, csak nyerjünk: az egypontos sikernek is örülnék – mondta a bemelegítéskor Mérész-edző, jelezvén: nem akármilyen csata előtt áll a tabellán második helyen álló alakulata.

A tanítványai mintha rácáfolni akartak volna a szavaira, látványosan és eredményesen kezdték a – telt ház előtt megrendezett – másodosztályú rangadót, ami jó felütést adott a műsorfolyamnak, 4:0. Ezzel együtt már akkor érezni lehetett, hogy a mieinkkel a bajnoki nyitányon is mérkőző észak-alföldieket jó képességű sportolók alkotják és belőlük a trénerük egy mindenkire veszélyes „bandát” gyúrt. Mindkét csapat úgy, oly’ szigorúan védekezett, hogy a másikat hibákra kényszerítse. Ennek a számlájára volt írható a kevés pont: az ötödik percben még csak 6:5-öt mutatott a jelzőtábla. Időnként szikrázott az összecsapás, dobóhelyzetbe is nehéz volt kerülni. A felek óriási munkát végeztek a pályán, viszont a támadás-befejezésekkel – kiváltképp a közeliekkel – továbbra is akadtak gondok, 10:10. A nyírségieknek mindenre volt válasza, jó néhány hazai átadást lefüleltek.

Kovács Soma negyedzáró triplája „csak” arra volt elég, hogy a klubja közelebb férkőzzön hozzájuk. A helyi kedvencek a folytatásban sem találták a ritmust, feszülten, illetve néha különösebb elképzelés nélkül pattogtattak. Pedig ha kicsivel figyelmesebbek, meglelhették volna a náluknál fürgébb „cápák” elleni fegyvert, 15:21. A két Gergely, Körtélyesi és Hegedűs villanásaival sikerült feljebb kapaszkodni, a tizenhatodik minutumban 19:21-re álltak a gárdák, s ez éppenséggel nem közönségszórakoztató játékról árulkodott. A pályán hatalmas volt a küzdelem. Ha bajosan is, de a bakonyiak kisvártatva mind többször törték fel az ellen védelmét. Igaz, az egyenlítésért (24:24), majd a vezetés visszavételéért szinte vért kellett izzadniuk. Csakhogy „macerás” volt úgy tartani ezt a pozíciót, hogy az egyetemisták előadásából hiányzott az összhang, aminek következtében gyakran rossz döntéseket hoztak, 28:29.

A fordulást követően akarattal és elszántsággal kompenzálták Pávelék, hogy ezúttal nem tudták jó játékkal kiszolgálni a drukkereiket, ám az önbizalomhiányuk továbbra is érvényben maradt, 32:33. Rettenetesen dobtak kintről, a lefújásig két hármasuk lett jó a tizennyolc próbálkozásukból... A bejátszásokat és a betöréseket erőltették, ami nem mindig hozott eredményt a konyhára, mert a rivális jól védte a festéken belüli területet. Mikor a szurkolók már azt hitték, hogy semmi sem jön össze, Helmecziék hirtelen lendületbe jöttek: ha tyúklépésekben is, de elkezdtek valamiféle előnyt kiépíteni, 38:35. A párharc ezen részében végre érvényesítették az akaratukat. Az idegenben eddig nem túl acélos mérleggel bírt Nagy Krisztiánékat kicsit leszakították magukról, 45:39. Miután a védekezésük nagyon összeállt – ha arról volt szó: lecsapdáztak –, a túloldalon dobhattak egy-két könnyű kosarat. Bár a harmadik negyed vége a tarthatatlan Bús Iván és társaié lett, kétpontos hazai előnyről indult a záró felvonás.

A szimpatizánsok arra gondoltak, hogy a lepattanó-csatában dominált HOYA-mezesek innen már nem engedik ki a kezükből az ütközetet, ám a vetélytárs máshogy vélekedett. Két perc alatt hintettek három triplát és két duplát, amire a vendéglátók képtelenek voltak felelni, 45:54. A veszprémiek teljesen leblokkoltak, Mérész-mester hiába kért időt. Az akkortájt a Czura Attila által húzott nyíregyháziak "repesztettek" egy 0:17-es (!) rohamot, ami padlóra küldte a hazaiakat. Innen már nem volt visszaút, jóllehet Körtélyesi megtörte a gólcsendet. A remek hatékonysággal tüzelt rivális nagy elánnal küzdött, s ezzel megfojtották a bátortalan veszprémiek vérszegény attakjait. A helyzeteket ugyan megcsinálták, de a végrehajtásokba rendre hiba csúszott. A mezőnybeli dobóformájuk a végére harminchat százalékos lett: 51:64. A publikumon semmi sem múlt, a hajrában is bíztatta az összesen huszonegy labdát eladó övéit. Pedig akkor már majd’ mindenki tudta, hogy a játékot okosan lassító nyírségiek ellen, a fordításhoz csoda kellene. Ami a sportpályákon ritkán jön be...

Mérész Csaba értékelése a mérkőzés után a klub honlapjának tudóssítása szerint: - Először is gratulálok az ellenfélnek. Ma mintha nem lettünk volna itt fejben, ennek tudható be, hogy a támadásszövéseink zöme katasztrofális lett.

Jegyzőkönyv. Férfi kosárlabda NB I/B.: HOYA-PEV – Nyíregyháza Blue Sharks 60:70 (13:14, 15:15, 17:14, 15:27). Veszprém, 400 néző. V.: Horváth, Tóth, Sabáli. HOYA-PEV: Pável, Kovács 7/3, Hegedűs 9/3, Pavlovic 17, Körtélyesi 17. Csere: Lógár 2, Helmeczi 4, Schéda 2, Balázs 2. Edző: Mérész Csaba. Nyíregyháza: Bús 22, Czura 17/9, Stojanovic 7/3, Sitku 7, Nagy 8/3. Csere: Oláh 5/3, Czinger 4, Mokánszki, Szondi, Vida. Edző: Siska János.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.