"Minden egyes hibánkért büntettek"

Jó magyar kezdés után a dánok simán nyertek az Eb-nyitányon.
 
 

"Minden egyes hibánkért büntettek"

Jó magyar kezdés után a dánok simán nyertek az Eb-nyitányon.
 
 
 
 
 

"Minden egyes hibánkért büntettek"

Jó magyar kezdés után a dánok simán nyertek az Eb-nyitányon.

Nem tévedtek a dánok a mérkőzés előtt, amikor arra számítottak, hogy a határ közelsége miatt rengeteg magyar szurkoló érkezik Varasdra – így a mieink szinte hazai pályán játszhattak. Az esti találkozóra megtelt az 5200 nézőt befogadó aréna, s a magyar csapat hangos üdvrivalgás közepette futhatott ki melegíteni a kezdés előtt háromnegyed órával.

Ljubomir Vranjes játékosként háromszor is nyert Európa-bajnoki aranyat a svéd válogatottal (1998, 2000, 2002), edzőként viszont ez volt a debütáló mérkőzése kontinenstornán. Mint ahogy a rajtra benevezett keretből a fiatal Bartók Donátnak és Borbély Ádámnak is ez az első nagy tornája a felnőttválogatottban.

Miután Vranjes két szélsőt (Fekete Dávid, Országh Ádám) hagyott ki az utazók közül, a kezdő felállásunkban a jobbátlövő Ancsin Gábor húzódott le a jobb szélre. Nem indult rosszul a meccs, bár az első gólt a dánok szerezték, utána többször is mi vezettünk. Az ellenfél támadásait ugyanakkor már kevésbé tudtuk megállítani, így Morten Olsen átlövései és Mikkel Hansen hetesei révén villámgyorsan érkezett a válasz a dánoktól. Sőt, 7:5-re is elmentek az északiak, de jobban nem engedtük el őket, és Balogh Zsolt találataival sikerült egalizálni. Kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán, folyamatosan lüktetett a mérkőzés. Lékai Máté üres kapus góljával újra nálunk volt az előny (8:9), de emberelőnyben fordított az ellenfél.

„Itthon vagyunk!” – skandálták a csarnok minden pontján feltűnő magyar szurkolók, akik egyértelműen megnyerték a hangpárbajt, bár Dániából is érkeztek szép számmal drukkerek.

A csereként beálló Bartók és Dzsamali Iman sem tétlenkedett sokáig, egyből beköszönt Niklas Landinnak, miközben védekezésben hatalmas energiákat mozgósítottunk, a dánoknak sokszor passzívnál kellett lőniük. 11:11-nél, a 23. percben kapust cserélt és időt kért Nikolaj Jacobsen. A szünet előtti periódus egyértelműen jobban sikerült az ellenfélnek, mi hét percig nem tudtunk betalálni. Ezalatt háromgólos hátrányba kerültünk, amin csak Bartók tudott csökkenteni egy újabb életerős lövéssel, ezzel 14:12-re mentek a dánok a szünetben.

Mikkel Hansen a második játékrész elején már a második kétperces büntetését gyűjtötte be, ami nagy tetszést váltott ki a magyar szurkolókból. De ami sokkal lényegesebb volt, hogy Ligetvári Patrik saját térfélről eleresztett ívelésével sikerült utolérnünk a dánokat (16–16). A csapatkapitányt, Schuch Timuzsint is másodszor küldték le, és hiába sikerült kivédekezni emberhátrányban a dánok támadását, elöl eladtuk a labdát. Márpedig ez újabb fordulatot jelentett, Rasmus Lauge, valamint az egyre inkább belelendülő Mikkel Hansen révén újra elmentek hárommal a dánok. Jannick Green is egyre többet találkozott a labdával, Vranjes 20–17-es hátránynál kért időt.

Az addig hat találatig jutó Mikkel Hansen a 41. percben „kipontozódott”, míg nálunk Schuch szemöldöke szakadt fel, rövid ideig a kispadon ápolták. Támadásban sajnos sorra jöttek a technikai hibák, ezeket a dánok könyörtelenül megbüntették, és 22:17-es előnyre tettek szert. A Hansent váltó Michael Damgaard rögtön gólokkal jelentkezett, Vranjes a harmadik idejét is kikérte. Úgy tűnt, mentálisan kicsit elfáradtunk, már nem tudtunk olyan koncentráltan játszani, mint a meccs első felében. Hiába jött be Mikler helyére Borbély, az esetek többségében kiszolgáltatott helyzetben volt, a dánok egyre inkább elléptek a hajrára. Az 58. percben már tíz is volt a különbség, tehát a végére jelentős fölénybe kerültek a dánok, márpedig ez sokáig nem volt benne a játékban. A vége 32:25-ös vereség.

Ljubomir Vranjes értékelése a mérkőzés után az NSO tudósítása szerint: - A harmincnyolc-harminckilencedik percig sikerült megvalósítanunk, amit elterveztünk, amit látni akartam. Utána aztán elfáradtunk, nem bírtuk a ránk nehezedő nagy nyomást, egyszerű hibákat követtünk el. A dánok nagyon jók, minden egyes hibánkért megbüntettek minket. Ezzel együtt nem volt hétgólnyi különbség a csapatok között. A záró húsz percben gödörbe kerültünk, de az utolsó pillanatig küzdöttünk, és így teszünk a spanyolok ellen is.

Jegyzőkönyv. Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló: Dánia - Magyarország 32:25 (14:12). Varasd, 5200 néző. V.: Gubica, Milosevic (horvátok). Dánia: N. Landin – Lindberg 2 (2), Olsen 2, Lauge Schmidt 7, R. Toft Hansen, M. Hansen 7 (2), Mortensen 3. Csere: Green (kapus), Möllgaard, H. Toft Hansen 2, Mensah Larsen 1, Damgaard 5, Svan 1, M. Landin 2. Szövetségi kapitány: Nikolaj Jacobsen. Magyarország: Mikler – Lékai 5 (1), Ancsin G. 2, Bánhidi, Schuch 3, Bodó 3, Juhász Á. Csere: Balogh Zs. 3, Ligetvári 1, Császár 2, Dzsamali 2, Szöllősi Sz., Bartók D. 4, Hornyák, Vilovszki. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes. Az eredmény alakulása. 5. p.: 2:3. 10. p.: 7:5. 17. p.: 8:9. 21. p.: 11:9. 23. p.: 11:11. 29. p.: 14:11. 34. p.: 16:16. 39. p.: 19:16. 45. p.: 22:17. 51. p.: 26:20. 58. p.: 32:22.

A csapat további mérkőzései az EB-n: 2018. január 15., 18.15: Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport). 2018. január 17., 18.15: Csehország–Magyarország (Tv: M4 Sport).

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.