Két életet mentettek meg

Világviszonylatban is ritka műtétet hajtottak végre Veszprémben, a beavatkozásnak köszönhetően a méhnyakrákos nő és magzata életet is megmentették.
 
 

Két életet mentettek meg

Világviszonylatban is ritka műtétet hajtottak végre Veszprémben, a beavatkozásnak köszönhetően a méhnyakrákos nő és magzata életet is megmentették.
 
 
 
 
 

Két életet mentettek meg

Világviszonylatban is ritka műtétet hajtottak végre Veszprémben, a beavatkozásnak köszönhetően a méhnyakrákos nő és magzata életet is megmentették.

A Veszprém megyei Monostorapátiban élő, most már négygyerekes nőt kezelő és operáló orvosi csapat tagjai a megyei kórházban számoltak be a ritka műtétről.

dr. Dávid Gyula, az intézmény orvos-igazgatója példaértékű beavatkozásnak nevezte az egész kezelés-sorozatot, mely szerinte jól mutatja, milyen együttműködésre törekszenek majd a pár éven belül elkészülő, regionális onkológiai centrumban. Mint mondta, a leendő központ az integrált térségi szerepvállalás mellett az országos szakmai intézetekkel is szoros kapcsolatot ápol majd.

Dr. Szilágyi Imre, a megyei kórház nőgyógyászati osztályának vezetője az eset kapcsán elmondta, a fiatal nőnél a terhesség korai szakaszában, a 12. héten elvégzett szűrővizsgálat során állapították meg a méhnyak rosszindulatú elváltozását. A nő kérését figyelembe véve végül az orvosi csapat az édesanyával közösen döntött úgy, hogy amikor a magzat életkilátásai megfelelőek, akkor elvégzik a császármetszést és a rák miatt szükséges beavatkozásokat is – erre végül a terhesség 35. hetében került sor. A műtétet a veszprémi kórházban végezték el, és az eset kapcsán együttműködési megállapodást kötöttek az Országos Onkológiai Intézettel.

Dr. Udvary János, az onkológiai intézet nőgyógyásza hangsúlyozta, a méhnyakrákos betegek ellátása mindig speciális feladat, de terhesség esetén különösen az. Hozzátette, a tervezett császármetszést követően eltávolították a nő méhét, illetve a környező kötő- és támasztószöveteket, nyirokutakat és –szöveteket, és ezzel valószínűleg garantálni tudják a nő gyógyulását. Ez a fajta műtét nem csak hazánkban, hanem világviszonylatban is ritkaságnak számít. Dr. Udvary János elmondta, évente 1000-1200 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak Magyarországon, majd újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, 3-4 ezer terhességre jut egy ilyen eset. Szólt arról is, terhesség nélkül is nagy kockázata van egy ilyen műtétnek.

Speciális szakemberek és speciális tudás kellett ehhez a műtéthez – ezt már a veszprémi onkológiai osztály vezetője mondta. Dr. Hornyák Lajos felhívta a figyelmet, hogy nem csupán egy beavatkozásról volt itt szó, hanem egy egész ellátás-sorról, melynek során az orvosi csapat tagjai két életet próbáltak megmenteni. Az anya kérését, miszerint szeretné megtartani a gyereket, figyelembe vették, de ez jelentett kockázatot és ezért folyamatos szűréseken vett részt, Budapesten is, és a döntést újra meg újra felülvizsgálták.

A közös döntés és munka fontosságát dr. Udvary János is kihangsúlyozta, ahogy fogalmazott, ehhez kellett egy kiváló szülész-nőgyógyászati csapat, egy kórház, ahol az újszülött megfelelő ellátása garantált volt és kellett az onkológiai intézet tapasztalata is.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.