Készülnek a nagy hidegre

A Veszprém megyei katasztrófavédelem felkészült a hétvégére várható fagyra és erős havazásra, ahogy a rendőrség és a hajléktalan-ellátást végző Máltai Szeretetszolgálat is.
 
 

Készülnek a nagy hidegre

A Veszprém megyei katasztrófavédelem felkészült a hétvégére várható fagyra és erős havazásra, ahogy a rendőrség és a hajléktalan-ellátást végző Máltai Szeretetszolgálat is.
 
 
 
 
 

Készülnek a nagy hidegre

A Veszprém megyei katasztrófavédelem felkészült a hétvégére várható fagyra és erős havazásra, ahogy a rendőrség és a hajléktalan-ellátást végző Máltai Szeretetszolgálat is.

Északkelet-Európa felől hazánk felé tart a szibériai eredetű hideg levegő, ami a Földközi-tenger felől érkező levegővel fog keveredni, emiatt egy mediterrán ciklon alakul majd ki a térségben.

- Az előrejelzések szerint szombaton és vasárnap erős havazásra kell számítani, Veszprém megyében 5-10 centiméter hóra van kilátás, szombat hajnaltól pedig a szél is megerősödik, ami miatt nagy valószínűséggel hófúvásokra kell számítani. A Meteorológiai Szolgálat munkatársai naponta frissítik az adatokat és tájékoztatják a katasztrófavédelmet a várható helyzetről. Javasoljuk, hogy aki teheti, ne induljon útnak a hétvégén – tanácsolja Bakos György tűzoltó őrnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

- A katasztrófavédelem felkészül a várható helyzet kezelésére, az igazgatóság folyamatos egyeztetést folytat a gáz- és áramszolgáltatókkal, karitatív szervezetekkel, társ- és rendvédelmi szervezetekkel. Minden eshetőséget tanulmányozunk és számba veszünk, különös figyelmet fordítunk a betegek, egészségügyi kezelésre szorulók, idősek és szülés előtt álló hölgyek, továbbá a hajléktalanok ellátására is - mondta.

Hozzátette, hogy felmérést készítettek a megyénkben található melegedőkről, gyógyszer- és élelmiszerkészletekről, a mentésben résztvevő gépjárművekről, hivatásos és civil személyekről, továbbá az esetleges hóhelyzetben kritikussá váló közlekedési gócpontok bejárása is megtörtént.

Hangsúlyozta, katasztrófahelyzet nincs, csupán arról van szó, hogy hosszú évek után először lesz ismét nagyon kemény a tél. - Frissítettük adatbázisainkat, elérhetőségeinket és egyeztetettünk a rendvédelmi és társzervek szakembereivel, hogy ilyen helyzetben kinek mi lesz a szerepe. Állományunk tagjait nem fogja váratlanul érni a havazás okozta helyzet kezelése - tette hozzá. További hasznos információk a www.veszprem.katasztrofavedelem.hu címen találhatóak.

A közterületen feladatot ellátó rendőrök rendszeresen felkeresik a hajléktalanokat ismert tartózkodási helyeiken, felhívják figyelmüket a melegedők, hajléktalanszállók igénybevételének lehetőségére. A gépkocsizó járőröknél mindig van egy termosz meleg tea és megfelelő számú műanyag pohár is, amellyel megkínálják a hidegben huzamosabb ideig tartózkodó rászorulókat. A körzeti megbízottak, a lakossággal kialakult közvetlenebb kapcsolat révén, folyamatosan érdeklődnek az idősek, egyedül élők hogylétéről, állapotáról és tájékoztatják őket az igénybe vehető segítségekről. Mindezek mellett fokozott figyelmet fordítanak a balesetek megelőzésére is.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi szervezete szintén készül a fagyra. - Szolgálatban vannak a kollégák 24 órában, elsősorban az utcai ellátást erősítjük meg – tudtuk meg Szaller Péter intézményvezetőtől. Minden nap este héttől indítanak úgynevezett krízisjáratokat, elmennek a frekventáltabb helyekre, ahol több hajléktalan is lehet. Az intézményi ellátás szintén fontos szerepet kap, Veszprémben 185 főnek nyújtanak férőhelyet a szálláson. Az éjjeli menedékhelyeken maximum 62 fő tartózkodhat egyszerre, este hattól reggel nyolcig.

Megtudtuk, a menedékhely kihasználtsága nagy hidegben általában 100 százalékos vagy magasabb. Emellett működtetnek átmeneti szállást a Jutasi út 24-26-ban, valamint rehabilitációs szállót a Házgyári u. 1-ben, ahol a rehabilitáció a cél, itt térítési díjat is kell fizetni. Emellett van a Jutasi úton hajléktalan otthon, amely olyasmi, mint az idősek otthona, hajléktalan múlttal rendelkező idősek élnek ott. Szintén a Jutasi út 24-26-ban naponta egy alkalommal egy tál meleg étellel tudunk szolgálni a rászorulóknak a népkonyhán – tájékoztatott Szaller Péter. Aki segítséget kérne, az hívhatja az utcai szociális munka szolgálatot a 30/237-6695-ös számon, illetve a regionális diszpécser-szolgálatot a 34/511-028-as számon.

A rendőrség is készül a várható nagy hidegre. A rendkívüli időjárásban a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság állománya is kiemelt figyelmet fordít a hajléktalanok, az egyedül élő idősek és a rászorulók megsegítésére, a balesetek megelőzésére.

A főkapitányság együttműködik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyi egységeivel, a megye polgárőreivel, fokozott kapcsolatot tart fenn olyan csoportokkal, szolgáltatókkal mint például a Magyar Posta Zrt., amelyek naponta érintkeznek az állampolgárokkal. Ez a folyamatos kapcsolattartás biztosítja a baj mielőbbi észlelését és a segítségnyújtást.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.