Kiállítás ötven méterrel a föld alatt

Világviszonylatban is egyedülálló tárlat nyílik meg pénteken a balatonfűzfői egykori erőműben.
 
 

Kiállítás ötven méterrel a föld alatt

Világviszonylatban is egyedülálló tárlat nyílik meg pénteken a balatonfűzfői egykori erőműben.
 
 
 
 
 

Kiállítás ötven méterrel a föld alatt

Világviszonylatban is egyedülálló tárlat nyílik meg pénteken a balatonfűzfői egykori erőműben.

Kétszintes barlangrendszer, melyet 84 évvel ezelőtt, 1927-ben építettek Balatonfűzfőn – ötven méterrel a föld alatt. Ide álmodott meg Veszeli Lajos festőművész egy olyan kiállítást, mely talán világviszonylatban is egyedülálló.

Az Art Express – nemzetközi művészek csoportja, a Magyar Alkotóművészek Egyesülete és még számos segítő, támogató szervezet és magánszemély összefogásának, együttműködésének köszönhetően szeptember 16-án, pénteken 150-nél is több, külföldi és magyar, köztük számos veszprémi kiállító alkotásaiból nyílik meg az Európa Magyarország Balaton 2011 elnevezésű tárlat. Őket pályázaton választották ki, melynek során arra is felhívták a figyelmet, hogy a műveknek a szokatlan körülményeket, a magas páratartalmú levegőt bírnia kell. Na meg a hőmérsékletet is, ugyanis az erőműben nincs éppen meleg, ottjártunkkor annyira hűvös volt, hogy láttuk a lehelletünket, miközben "odakinn" körülbelül harminc fok lehetett. Az alkotások között egyébként hagyományos képek ugyanúgy helyet kapnak, mint zászlók, installációk, és az az összeállítás, melyet tavaly Essenben mutattak be.

A művek a hét elején érkeztek meg Balatonfűzfőre, nem kis logisztikai feladatot okozva Veszeli Lajosnak és a szervezőknek. Az alkotásokat csillével, az alsó szintre vezető iparvágányon keresztül szállították be, ezen át közlekedtünk mi is gyalogosan, kerülgetve a folyamatosan csöpögő víz miatt kialakult tócsákat. Az alsó részről azonban még egyenként fel kellett őket juttatni a kiállítás helyszínére, a három, gigantikus méretű teremből álló felső szintre. Itt helyenként 15 méteres belmagasságú terek fogadják majd az érdeklődőket, különleges és egyedi atmoszférát teremtve a tárlathoz.

Az egykori erőművet egyébként 1927-ben építették, és egészen 1972-ig működött. A berendezések nagy részét a kilencvenes években mint ócskavasat eladták, a termeket pedig üresen hagyták. A megmaradt lépcsők, korlátok nagy része teljesen elrozsdásodott, bár a főbb helyeken már kicserélték őket. A különböző termeket ugyan minden szinten kusza folyosók kötik össze egymással, de a síneket követve is lehet tájékozódni.

Az erőművet a fellelhető információk alapján azért építették, hogy a lőport gyártó Nitrokémia számára biztosítsák a szükséges gőzt és energiát. Az építés egyébként a legjobb kifejezés a létesítmény megalkotására, ugyanis nem bányászati jellegű megoldással hozták létre (kivéve a vágányok alagútját), hanem nemes egyszerűséggel kiástak egy megfelelő méretű árkot, abban megépítették az erőművet, majd betemették.

Az egykori erőmű hasznosításra vár, így lehet, hogy ez az utolsó alkalom a megtekintésére. A megnyitó szeptember 16-án, pénteken 17 órakor kezdődik, de az érdeklődőket 16 órára várják a Nitrokémia II-es kapuja előtti parkban, ahol a városi fúvószenekar fogadja majd őket – innen, közösen sétálnak majd le az erőműbe.

Az érdeklődők ezen az alkalmon kívül kizárólag szervezett módon, csoportosan tekinthetik meg a különleges helyszínen ezt a rendkívül különleges tárlatot, október 8-ig. A látogatókat minden alkalommal 14 órától kísérik be szeptember 20-án (kedd), szeptember 22-én (csütörtök), szeptember 24-én (szombat), szeptember 27-én (kedd), szeptember 29-én (csütörtök), október 1-én (szombat), október 4-én (kedd), október 6-án (csütörtök) és október 8-án (szombat).

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.