Kiből lehet, lesz a jó edző?

Détári Lajos 2:0-ra vezet Prukner Lászlóval szemben, de ennél azért többről van szó.
 
 

Kiből lehet, lesz a jó edző?

Détári Lajos 2:0-ra vezet Prukner Lászlóval szemben, de ennél azért többről van szó.
 
 
 
 
 

Kiből lehet, lesz a jó edző?

Détári Lajos 2:0-ra vezet Prukner Lászlóval szemben, de ennél azért többről van szó.

A labdarúgó NB I. hétvégi fordulójának pikáns mérkőzése volt a Ferencváros-Zalaegerszeg összecsapás. Tudvalévő: a zöld-fehérek kispadjáról nem sokkal előtte felállt Prukner László ezúttal már a ZTE mestereként érkezett – némi hezitálás után – az Üllői útra. Ahol immár az egykori világválogatott játékos, Détári Lajos dirigált.

A találkozó előtti szokásos esélylatolgatás alkalmával a Fradi új edzője abban bízott, hogy az Üllői-útiak legendás lelkesedése a tudással párosulva meghozza a csapat első győzelmét ebben a szezonban. A zalaiak szakvezetője visszafogottabb volt. Ő úgy vélekedett, hogy nagyon kevés időt töltött el új csapatánál, ezért menesztett elődjének a munkájára kell támaszkodnia, s az nem tudja, hogy ez pillanatnyilag mire elég.

Egyikük sem gondolt a 2:0-as hazai győzelemmel végződött találkozó előtt arra, hogy a magyar labdarúgás egyik nagyon régi, de még mindig eldöntetlen problémájára világítottak rá. Az edzőképzésre. Amelynek az egyik alapvető kérdése: a kiváló játékosból lesz jó edző, vagy abból, aki nem vitte ugyan sokra a küzdőtéren, ám kellő szakmai, pedagógiai ismeretek birtokában van?

Détári Lajos az előbbi szituáció képviselője. Kétségtelenül ő a hanyatló színvonalú magyar labdarúgás egyik utolsó „mohikánja”, nemzetközileg elismert játékosa. Ám, edzői karrierje során eddig számottevő eredményt még nem tudott felmutatni. Ugyanakkor az ismeretlen focistából lett pedagógus Prukner „tanár úr” egy másik „iskolát” képvisel. És – talán nem mellékes – ő a Kaposvárott hosszú ideje végzett munkájával már azért letett valamit a magyar edzői kar asztalára.

Sajnos egymással szembe kell állítani a két személy pályáját. Miután a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetése – éppen az edzőképzés terén – képtelen megoldást kínálni.

Immár tizenhárom éve, hogy az MLSZ edzőbizottsága megfogalmazta kételyeit a Testnevelési Főiskolán szerzett diplomákkal kapcsolatban. A változásra voksoló szakemberek avittnak gondolták a képzés addig zajló folyamatát. Az újítást (kétségtelenül jó szándékkal) szorgalmazók nem kötötték főiskolai-egyetemi végzettséghez a képesítés megszerzésének lehetőségét. Számukra egy hosszabb-rövidebb ideig tartó tanfolyamon való részvétel is elegendőnek ítéltetett. Kimondatlanul azt: a pályán eltöltött sikeres évek elégséges alap ahhoz, hogy ennyi tanulás is elég legyen.

Aki ért hozzá, az tudja, hogy mit kell csinálni! – kimondatlanul is ez most a trendi gondolkodás. S ehhez alkalmazkodik az edzőképzés is. Ha a pénzért nem is lehet megvenni, de a pénz nagyban elősegíti a szakmai ranglétrán való előrejutást. No, nem az eredmények elérésben segít, hanem a működéshez szükséges papírok megszerzésében. Mindennek megvan a szabott ára, s még egyetemet-főiskolát sem kell hozzá végezni.

A szakmai piramis csúcsán jelenleg a Pro-licences végzettség áll. Másfél év, plusz kétszer egyhetes külföldi tanulmányút. Ha az alapképzéshez hozzávesszük a külföldi költségeket, akkor egymillió forint nem fedi be a tanulmányokat. S érdekes módon eddig már több mint százan elérték ezt a fokozatot. Erős a gyanú, hogy nem az egyetemekről-főiskolákról kikerülő labdarúgó szakos testnevelő tanárok vannak túlsúlyban, hanem a sportolói karrierjük során javaikkal okosan gazdálkodó egykori „sztárok”.

Hogy Détárinak ennek ellenére sincs meg a kellő szintű diplomája? Nem gond, de neki talán nem is lesz rá szüksége. Legfeljebb az előírásoknak megfelelően ő nem edző, hanem „menedzser”, szakmai igazgató lesz. Amíg élvezi a bizalmat. A hosszabb távú munka pedig legyen a pedagógusok dolga. Persze a javára szóljon: a Détári-Prukner meccset (régi sztárok, kontra akik „tanulták a focit”) egyelőre ő nyerte.

Igaz, ehhez az is kellett, hogy a klubelnök, Kubatov Gábor hét közben váratlanul elővarázsoljon (a Szerencsejáték Rt.-től) száz millió forintot. Ami Prukner idejében nagyon hiányzott…

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.