Megismételhetetlen rekord a kosármeccsen

Ötven éve él Wilt Chamberlain 100 pontos álomcsúcsa.
 
 

Megismételhetetlen rekord a kosármeccsen

Ötven éve él Wilt Chamberlain 100 pontos álomcsúcsa.
 
 
 
 
 

Megismételhetetlen rekord a kosármeccsen

Ötven éve él Wilt Chamberlain 100 pontos álomcsúcsa.

Ötven évvel ezelőtt, 1962. március 2-án állította be az egy mérkőzésen dobott pontok rekordját 100 ponttal Wilt Chamberlain, az észak-amerikai profi bajnokság (NBA) legendás kosarasa.

A 216 centis, 120 kilós óriás a Philadelphia Warriorst vezette 169:147-es győzelemre a vendég New York Knicks ellen. A meccs napján a nyüzsgő éjszakai élet miatt New Yorkban lakó szupersztár vonattal utazott Philadelphiába, s utóbb így elevenítette fel az előzményeket:

- Már biztos helyünk volt a rájátszásban, úgyhogy kimaradtam kicsit, és egy percet sem aludtam. Aztán a vonaton sem mertem elaludni, mert attól féltem, hogy csak Washingtonban ébredek fel. Philadelphiában néhány barátommal jól megebédeltünk, aztán buszoztunk még 90 mérföldet Hersheybe, közben Vince Miller barátommal beszélgettem, és a meccs előtt még lődöztem picit légpuskával egy közeli vurstliban.

A találkozóra mindössze 4124-en látogattak ki, ám ők alighanem örök élménnyel gazdagodtak, ugyanis tévéfelvétel nem készült a történelmi összecsapásról, és csak egy rövid rádióbeszámoló, illetve néhány fénykép maradt fenn.

Chamberlain a mérkőzés során 63 mezőnykísérletből 36-szor talált a gyűrűbe, 32 büntetőből pedig 28-szor volt eredményes - mindkettő azóta is NBA-rekord -, hárompontos kosár akkoriban még nem létezett. Amikor 46 másodperccel a vége előtt elérte a 100 pontot, a nézők beszaladtak a pályára, és kilenc percig állt a játék. A hátralévő időben a találkozó hőse már szinte labdához sem ért, mondván: a 100 pont jobban hangzik, mint a 102.

Hazafelé a vonaton néhány Knicks-játékossal együtt utazott, és többször is elaludt.

- Mindig, amikor felébredtem, hallottam, ahogy azt mondják: el tudod hinni, hogy ez a szemétláda 100 pontot dobott nekünk? - mesélte utólag.

Az 1999-ben, 63 évesen elhunyt Chamberlain máig számos NBA-csúcsot tart: az MTI.hu információi szerint egy meccsen 55 lepattanót szedett, egy idényben átlagosan 45,8 percet töltött a parketten, egyfolytában 47 mérkőzést játszott végig csere nélkül, és egy szezon alatt 45 mérkőzésen szórt legalább 50 pontot. A mesterlövészek örökranglistáján 34 419 pontjával a negyedik helyen áll.

Hihetetlen "egymeccses" dobóteljesítményét azóta sem tudták megközelíteni: a második helyezett Kobe Bryant 81 pontig jutott, a legendás Michael Jordan 69 pontos egyéni csúcsa pedig csak a 11. helyhez elég a rangsorban, amelynek top 10-ében hatszor szerepel Wilt Chamberlain neve...

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.