Mire készültek Gyöngyöspatán? - frissítve!

Gyöngyöspata jobbikos polgármestere kampányfőnökével és Szebb jövős polgárőrökkel gondolta végig egy előbb-utóbb bekövetkező polgárháború kimenetelét. Választási győzelme esetén jelentős változásokat és a Jobbik külföldi kapcsolataiból származó hihetetlen mennyiségű pénzt ígért Juhász Oszkár - derül ki az atv.hu birtokába jutott hangfelvételből. Juhász Oszkár tagad.
 
 

Mire készültek Gyöngyöspatán? - frissítve!

Gyöngyöspata jobbikos polgármestere kampányfőnökével és Szebb jövős polgárőrökkel gondolta végig egy előbb-utóbb bekövetkező polgárháború kimenetelét. Választási győzelme esetén jelentős változásokat és a Jobbik külföldi kapcsolataiból származó hihetetlen mennyiségű pénzt ígért Juhász Oszkár - derül ki az atv.hu birtokába jutott hangfelvételből. Juhász Oszkár tagad.
 
 
 
 
 

Mire készültek Gyöngyöspatán? - frissítve!

Gyöngyöspata jobbikos polgármestere kampányfőnökével és Szebb jövős polgárőrökkel gondolta végig egy előbb-utóbb bekövetkező polgárháború kimenetelét. Választási győzelme esetén jelentős változásokat és a Jobbik külföldi kapcsolataiból származó hihetetlen mennyiségű pénzt ígért Juhász Oszkár - derül ki az atv.hu birtokába jutott hangfelvételből. Juhász Oszkár tagad.

Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere csütörtökön azt mondta az MTI-nek, hogy nem is hallott arról, az atv.hu-n megjelent hangfelvételről. A Jobbik nem kommentálja az elhangzottakat; álláspontjuk szerint Juhásznak egy magánbeszélgetésen elhangzott magánvéleményéről van szó, a felvétel pedig bizonyíték arra, hogy a jobbikos politikusokat titkosszolgálati eszközökkel megfigyelik.

"Ilyen felvételről nem tudok, ilyen megnyilvánulást én nem tettem" - fogalmazott Juhász Oszkár, miután az MTI tudósítója ismertette vele a felvétel tartalmát. Azt mondta, egy országos rágalomhadjárat folyik a Jobbik és személye ellen, ha pedig van ilyen felvétel, az szerkesztett lehet és ennek a rágalomhadjáratnak a része. Rágalom ellen pedig nincs orvosság - fűzte hozzá.

Az MTI javaslatára, hogy hallgassa meg a hangfelvételt és utána kommentálja, azt mondta: nem tudja mikor lesz lehetősége erre.

A Jobbik nem kommentál

A Jobbik álláspontja szerint az atv.hu által nyilvánosságra hozott felvételen egy magánbeszélgetés hallatszik, amelyen Juhász Oszkár a magánvéleményét fogalmazta meg - nyilatkozta az MTI-nek Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője. Hozzátette, hogy pártja éppen ezért nem kommentálja a beszélgetésen elhangzottakat.

Mirkóczki Ádám, aki a nemzetbiztonsági bizottság tagja is, ugyanakkor úgy fogalmazott: a hangfelvétel egy újabb bizonyíték arra, hogy a jobbikos politikusokat titkosszolgálati eszközökkel megfigyelik, éppen ezért a bizottságon keresztül hivatalos úton az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz fordul, hogy megtudja, "milyen alapon, milyen törvény alapján, kinek az utasítására" rögzítették a beszélgetést és hogyan kerülhetett az nyilvánosságra.

Összeül a nemzetbiztonsági bizottság

Összehívta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságát péntekre a testület szocialista elnöke az atv.hu-n nyilvánosságra hozott, Juhász Oszkár gyöngyöspatai polgármesternek tulajdonított hangfelvétel kapcsán. Erről Molnár Zsolt bizottsági elnök csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

Molnár Zsolt tájékoztatása szerint a rendkívüli ülés témája: az atv.hu-n napvilágra került, az ország nemzetbiztonságát veszélyeztető kijelentéseket is tartalmazó dokumentum.

Mesterházy Attila az MSZP elnöke csütörtökön délután közölte: tekintettel arra, hogy a hangfelvételen elhangzó mondatok kimerítik a büntető törvénykönyv egyik legsúlyosabb bűncselekményeinek egyikét, az alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekvést, ezért azt kérte a nemzetbiztonsági bizottság elnökétől, a szocialista Molnár Zsolttól, hogy a lehető legrövidebb időn belül hívja össze a testület ülését, és vegyék napirendre a kérdést.

Előzmények:

Gyakorlatilag ugyanúgy ítéli meg a Jobbik esélyeit egy polgárháborúban Juhász Oszkár, a párt gyöngyöspatai polgármestere és az a férfi, aki magát a Jobbik országos vezetősége által kinevezett kampányfőnökként határozta meg egy hosszú megbeszélésen. Juhász, a kampányfőnök, valamint két, feltehetőleg a Magyar Gárda utódszervezetéhez, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez tartozó polgárőr a közelgő időközi választással kapcsolatos teendőket vitatta meg 2011 májusában.

Az atv.hu birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint a polgárháború kitörését az egyik polgárőr vetette fel, amire a kampányfőnök kijelentette: nyilvánvaló, hogy lesz polgárháború. „Ezzel nincs gond, mert előbb-utóbb úgyis megtörténik, de akkor kell megtörténnie, amikor a mi nyereségünkkel végződhet.”

Juhász Oszkár egyetértően és magyarázatképp hozzátette: a polgárháborúnak akkor kell megtörténnie, „amikor megfelelően fölkészültek vagyunk létszámban, technikai felszerelésben, mindenben”. Juhász tavaly májusban még nem látott esélyt a győzelemre: „Most úgy lenyomnának minket, mint a bélyeget. Hétezer olyan rendőrük van, aki állig föl van fegyverezve és hithű a Zsideszhez. (A Zsidesz a zsidó és a Fidesz szavak keveréke - a szerk.) Negyvenvalahány ezer a rendőri létszám, de hétezer, aki olyan aktív, hogy jól kiképzett, az az övéké. Mint a bélyeget, úgy lenyomnának most minket” – magyarázta Juhász, aki egyébként meglehetősen trágár hangnemben tanácskozott társaival.

Juhász kampányfőnöke ugyanakkor az időtényezőre is felhívta a jelenlévők figyelmét. „A későbbiekben sem lesz arra idő, hogy hetekig-hónapokig háborúzzunk. Itt néhány napon belül le kell darálni azt a fajtát” – mondta a férfi, és mivel a beszélgetés jelentős része a cigányokkal kapcsolatban folyt, feltehető, hogy a ledarálandó fajta kifejezéssel is rájuk utalt. A polgárháború kimenetelét nemzetközi összefüggésekbe helyezve a kampányfőnök kifejtette: „Három-négy napon belül az Egyesült Államok, mint a világ csendőre akkora katonai erőt tud Magyarországra hozni, amivel nem bírunk el.” Legfeljebb akkor – tette hozzá -, ha a légierő irányítása „olyan, hozzánk közel álló személyekhez kerül, akik garantálni tudják, hogy nem száll fel a repülő.”

A kampányfőnök szerint egy amerikai beavatkozás során nem kétséges, „hogy a zsidó élni fog a lehetőséggel abban a pillanatban, hogy indok nélkül ránk lehet lőni.”

A beszélgetés során Juhász Oszkár azt is elmondta, hogy polgármesterré választása után jelentős változásokat tervez Gyöngyöspatán, és ennek anyagi fedezete is megvan: a Jobbiknak vannak külföldi kapcsolatai, „ahonnan olyan pénzeket tudunk behozni Gyöngyöspatára, amiről nem is álmodtok, hogy honnan, meg mekkora pénzeket tudunk mozgósítani” – lelkesítette beszélgetőpartnereit. Magyarázatképpen pedig hozzá tette: azért fog a Jobbik sok pénzt pumpálni Gyöngyöspatára, mert különösen fontos számára, hogy az általa vezetett településen bizonyítson.

A titokzatos külföldi kapcsolatokat nem fedte fel Juhász, azt azonban elmondta, hogy olyan, akár külföldi őrző-védő erőket lehet a településre hozni, hogy aztán „egy dzsipszi sem teszi be a lábát. De még egy kormányügynök sem, mert lecsavarják a f*-t” – vázolta fel a szebb jövőt.

A megbeszélés egy pontján szóba került a Fidesz cigánypolitikája is. Ezzel kapcsolatban Juhász kampányfőnöke azt mondta: „A Fidesz megcsinálta a Farkas g..-t, Farkas Flóriánt, aki a szolnoki alvilág egyik kiemelt alakja, 1,2 milliárdért ült nem régen.”

Juhász erre reagálva azt állította, hogy Farkas Flórián arra biztatta a helyi cigányvajdát, hogy csináljanak balhét, legalább pofoztassanak meg egy cigánygyereket, mert csak akkor tudnak a szélsőjobbosok ellen fellépni, ha balhé van.

A Jobbik jelenlegi polgármestere a beszélgetés során a „buzi újságírókat” is kárhoztatta, mert olyan mondatokat adtak a szájába, melyeket ő el sem mondott: „Azt adták le, hogy Juhász Oszkár a Magyar Hírlap kérdésére azt mondta, hogy az a cigány genetikailag sérült, hibás, aki akar dolgozni, mert szerintem egy se akar dolgozni.” „Az egy dolog, hogy ez körülbelül 80-90 százalékukra igaz”, tette hozzá Juhász, ám végső soron arra hívta fel harcostársai figyelmét, hogy rasszizmus vádjával akár börtönbe is lehet kerülni, ezért beperli a Magyar Hírlapot.

MSZP: Üljön össze a nemzetbiztonsági bizottság!

Az MSZP az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kezdeményezi az atv.hu-n csütörtökön megjelent hangfelvétellel kapcsolatban, amelyet a gyöngyöspatai jobbikos polgármesternek tulajdonítanak - jelentette be Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője sajtótájékoztatón.

Az MTI szerint Mesterházy Attila azt mondta: tekintettel arra, hogy a hangfelvételen elhangzó mondatok kimerítik a büntető törvénykönyv egyik legsúlyosabb bűncselekményeinek egyikét, az alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekvést, ezért azt kérte a nemzetbiztonsági bizottság elnökétől, a szocialista Molnár Zsolttól, hogy a lehető legrövidebb időn belül hívja össze a testület ülését és vegyék napirendre a kérdést.

Az MSZP elnöke szerint a bizottságnak meg kell tárgyalnia, hogy milyen szervezkedés történik az alkotmányos rend megdöntésére, milyen külföldi forrásokból finanszírozzák az erre való felkészülést és egy politikai pártnak vagy bármely szervének van-e köze ahhoz, hogy embereket képezzenek ki és szereljenek fel "egy vizionált polgárháborús helyzet megnyerésére". Azt is meg kell vizsgálni: milyen törekvés történik arra, hogy a Magyar Honvédség állományában vezető beosztást betöltő tisztek között befolyást szerezzenek, hogy egy vizionált polgárháborús helyzetben a honvédség ne esküje szerint, hanem a Jobbik pártpolitikai érdekei alapján járjon el - tette hozzá Mesterházy Attila, aki szerint a bizottsági ülést "egészen biztosan" össze fogják hívni ebben az ügyben.

Mesterházy Attila a hangfelvétel kapcsán több kérdésre is választ vár Vona Gábortól, a Jobbik elnökétől. Egyrészt arra, hogy Vona Gábor egyetért-e a gyöngyöspatai polgármester állításával, hogy Magyarországon polgárháborúval kell megdönteni az alkotmányos rendet, valamint azzal, ahogyan a hangfelvételen a zsidóságról és a cigányságról úgy beszélnek, mint arról a "fajtáról", amit "le kell darálni minél gyorsabban", és velük szemben brutális módon kell fellépni - sorolta a kérdéseket Mesterházy Attila.

A szocialista politikus szerint Vona Gábornak választ kell adnia arra is, hogy milyen "militáris felkészülést csinál, irányít és szervez a Jobbik", hiszen - folytatta - a hangfelvétel szerint elhangzik, hogy még nincs elég személyi állomány és technikai felszereltség egy "polgárháború" megnyeréséhez.

Az MSZP emellett arra is kíváncsi, hogy milyen külföldi országokból számít pénzre a Jobbik a politikai és egyéb más tevékenységéhez, hiszen - mondta az MSZP elnöke - ez is állításként hangzik el a hangfelvételen.

Az MTI kérdésére, hogy az MSZP tesz-e feljelentést az ügyben, Mesterházy Attila azt válaszolta: a Nemzetbiztonsági bizottság ülésére meghívást kaphat, mint fogalmazott - az Alkotmányvédelmi vagy "Államvédelmi Hivatal" -, nekik van jogosultságuk, hogy operatív eszközökkel is megvizsgálják az ügyet, és ha szükséges, akkor hivatalból kell, hogy megindítsák a szükséges eljárásokat. Hozzátette: az ügy annál komolyabb, hogy most politikai PR-ból gyorsan az ügyészséghez forduljanak, inkább azt szeretnék, ha minden demokratikus parlamenti párt részt venne a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén és komolyabban megvizsgálnák az ügyet.

Az LMP vizsgálatot vár a legfőbb ügyésztől

Az LMP arra szólította fel a legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja meg az atv.hu-n csütörtökön nyilvánosságra hozott, Juhász Oszkár gyöngyöspatai polgármesternek tulajdonított hangfelvételt. A párt képviselője, Mile Lajos budapesti sajtótájékoztatóján közölte, ha kell ők maguk is készek feljelentést tenni.

A Lehet Más a Politika is támogatja a parlament nemzetbiztonsági bizottságának összehívását, mert véleményük szerint a felvételen hallható kijelentések nemzetbiztonsági kérdésként is kezelendők – mondta. Emellett arra szólította fel Vona Gábor frakcióvezető-pártelnököt, illetve a Jobbik vezetőit, hogy tartalmilag reagáljanak a hangfelvételen elhangzottakra.

Mile Lajos úgy minősített, hogy a felvételen hallható megnyilvánulás „a magyar közélet alja. Ennél rémségesebb kijelentéseket nagyon régen lehetett olvasni” - mondta. A politikus hozzátette, a helyzetet az teszi igazán drámaivá, hogy „nem egy megbomlott elme hagymázas vízióiról van szó”, hanem egy parlamenti párt polgármesteréről.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a politikai életben sem maradhat következmények nélkül, ha egy pát vezetése nem határolódik el az ilyen kijelentésektől vagy azonosul azokkal. Felhívta a figyelmet arra is, hogy meg kell várni a nemzetbiztonsági bizottság vizsgálatát, mert azt követően mondható meg, hogy milyen eljárások indíthatóak az ügyben.

Szintén kérdésre válaszolva azt mondta, első körben Polt Péterhez fordulnak, hogy vizsgálja meg az ügyet, de ha indokoltnak látják, akkor készek arra, hogy feljelentést tegyenek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.