Szünetel a kivitelezés

Szünetel a királyszentistváni krematórium építése, a beruházó tájékoztatása szerint ennek oka az, hogy kivitelezőváltásra kényszerültek.
 
 

Szünetel a kivitelezés

Szünetel a királyszentistváni krematórium építése, a beruházó tájékoztatása szerint ennek oka az, hogy kivitelezőváltásra kényszerültek.
 
 
 
 
 

Szünetel a kivitelezés

Szünetel a királyszentistváni krematórium építése, a beruházó tájékoztatása szerint ennek oka az, hogy kivitelezőváltásra kényszerültek.

Mint ismert, egy veszprémi cég előbb Nemesvámoson, majd a lakossági tiltakozás miatt új helyszínen, Királyszentistvánon akar krematóriumot létesíteni, uniós forrásból. A Veszprém megyei település lakói 2011 őszén több alkalommal és módon tiltakoztak a beruházás ellen. Szerveztek aláírásgyűjtést, tartottak forgalomlassító félpályás útlezárást is, mert a településen a játszótértől alig száz méterre akar a beruházó krematóriumot kialakítani, uniós forrásból.

A munkálatok ennek ellenére, jogerős építési engedély birtokában tavaly elkezdődtek, idén februárban már álltak a hamvasztó főfalai. A kivitelezés azonban úgy tűnik, megakadt, információink szerint hetek óta.

A CoreComm Si Kft. ügyvezetője, Horváth Balázs elmondta, annyi igaz, hogy átmenetileg szünetel a munka a területen, de ennek oka állítása szerint a szükségessé vált kivitelező-váltás, melyet gazdasági okokkal indokolt.

Szólt arról is, tudják tartani a korábban vállalt határidőt, bár a működés megkezdésének pontos dátumát nem tudta megmondani.

A krematórium üzemelését nehezítheti egy, a napokban napvilágot látott kormányrendelet-tervezet: Ez elfogadása esetén az újonnan épülő krematóriumokra vonatkozna és megtiltaná, hogy ilyen jellegű létesítmény például lakóterülettől számított egy kilométeren belül üzemeljen. Ennek kapcsán Horváth Balázs kifejtette, szerinte a jogalkotóknak át kellene gondolni ezt a jogszabályt. Példaként említette, hogy több városban, például Győrben a belvárosban működik hamvasztó és szerinte ezek működését is ellehetetlenítheti az új rendelet.

A rendelet-tervezet a jelenleg hatályos jogi szabályozást módosítaná az újonnan épülő krematóriumokra vonatkozóan, mivel az nem határoz meg védőtávolságot annak kapcsán, hogy milyen közel lehet krematóriumokat üzemeltetni például kórházakhoz képest.

A hamvasztóüzemek működése nem okoz közvetlen egészségi ártalmat, de mivel működésük pszichés megterhelést okozhat a közvetlen környezetében élők számára, ez indokolja a védőtávolság bevezetését.

A módosítás értelmében „temető területén kívül, fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény, szanatórium, szociális ellátó intézmény, lakó- és szállásépület, üdülő, oktatási, nevelési és kulturális intézmény, vendéglátóhely, vendéglátóüzlet ingatlanától számított 1000 méteres távolságon belül hamvasztóüzem nem üzemeltethető.”

A fenti szabály kiegészült azzal, hogy a temetők területén belül is legalább 100 méteres távolság kell majd a temető bármely falától a krematóriumok törvényes működtetéséig. A javaslat szerint 2012. szeptember elsején kellene hatályba lépnie a változtatásoknak.

A királyszentistváni ügy folyományaként tavaly ősszel Pál Béla, az MSZP képviselője nyújtott be módosító indítványt, melynek lényege az volt, hogy csak önkormányzati hozzájárulással, engedélyezett telephelyen legyen létesíthető hamvasztó, emellett nem lett volna létrehozható bölcsőde, óvoda, iskola, lakóingatlan vagy kultúrpark ezer méteres körzetében. A sürgősséggel benyújtott javaslatot, bár napirendre kerülését 50 honatya, köztük Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is támogatta, végül nem fogadta el a Parlament.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.