Wass Albert és a Quimby

Kifizetetlen intézményi számlák, Wass Albert szobra, a belvárosi ingatlanok értékesítése - mind szóba került a csütörtöki közgyűlésen.
 
 

Wass Albert és a Quimby

Kifizetetlen intézményi számlák, Wass Albert szobra, a belvárosi ingatlanok értékesítése - mind szóba került a csütörtöki közgyűlésen.
 
 
 
 
 

Wass Albert és a Quimby

Kifizetetlen intézményi számlák, Wass Albert szobra, a belvárosi ingatlanok értékesítése - mind szóba került a csütörtöki közgyűlésen.

Több témában is kérdést intézett a polgármesterhez Katanics Sándor. A képviselő azt tudakolta napirend előtt, Porga Gyula helyesnek véli-e, hogy a Quimby hétvége programjait a História Kertbe, azaz magánterületre vitte a programot szervező VMK és meg akarta tudni, ezt ki kérte vagy erre ki adott utasítást. Arra is kíváncsi volt, van-e bármiféle valós alapja azoknak a szóbeszédeknek, miszerint az önkormányzat által fenntartott intézmények jelentős tartozásokkal rendelkeznek és van olyan szóbeli utasítása a fenntartónak, amely szerint a gazdálkodásuk során elsősorban a Bakonykarszt Zrt.-nek és a Közüzemi Zrt-nek nem fizethetik ki – saját bevétel hiányában- a víz és csatornadíjakat és a hulladékszállítást az intézmények. Illetőleg információt kért, mekkora összeggel tartoznak ezeknek a szolgáltatóknak az intézmények és van-e 30 napon túli tartozásuk.

Tájékoztatás kért, mi történt azzal a mai közgyűlésre előzetesen nem tervezett, júniusban mégis elkészített előterjesztéssel, ami az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium épülete egy részének az értékesítésével volt kapcsolatos, valamint azt is tudni akarta, mikor fizetik ki az érettségi vizsgabizottságok tagjainak és elnökeinek.

Arra is kíváncsi volt, nem gondolja-e a polgármester, hogy a több mint egy éve ideiglenesen a Polgármesteri Hivatal aulájában elhelyezett Wass Albert szobrot ideje lenne elvitetni innen és végre más helyet találni annak felállítására. Magyarországi zsidó szervezetek a napokban ugyanis arra szólították fel a kormányt, hogy szíveskedjenek a nemzeti alaptantervből törölni többek között Wass Albert személyét is, hisz ismert az illető személy antiszemitizmusa.

Porga Gyula válaszában kifejtette, nem gondolja problémásnak a História kertet, mint helyszínt, annál is inkább, mert az a Séd-rehabilitáció keretében, közcélú parkként valósult meg és kértek bérleti díjat. Az intézmények gazdálkodása kapcsán kiemelte, az önállóan történik nem szoktak utasítást adni, a vezetők döntenek. A kintlévőségekről készült listát pedig eljuttatja Katanics Sándornak. Az érettségi bizottságok kifizetése szintén az intézményvezetők felelőssége - tette hozzá. Az ipari iskolával kapcsolatos előterjesztésről úgy vélekedett, számos olyan döntéselőkészítés van, ami nem kerül végül a közgyűlés elé, és a polgármester mondja meg, melyik igen - ez történt most is. A Wass Albert szobor új helyére pedig várják a javaslatokat.

Gerstmár Ferenc a tulajdonosi bizottság elnökéhez intézett interpellációt. Azt firtatta, értéknövelő beruházás-e a belváros rehabilitációs projekt. Emlékeztetett, idén több Kossuth utcai ingatlant jelöltek ki elidegenítésre, az értékesítési folyamat előrehaladott állapotban van. Az eladások a belváros rehabilitáció - vagyis egy értéknövelő beruházás - megvalósulása előtt történik meg. Azt akarta megtudni, az ármegállapításoknál figyelembe vették-e a Kossuth utca megújítása után várható értéknövekedést, ha igen, mekkora mértékkel számoltak. Hányan pályáztak egy-egy ingatlan megvásárlására, az induló értékesítési árnál hány esetben és mekkora összeggel ajánlottak többet a pályázók és mennyi Kossuth utcai ingatlan eladásáról született már döntés, mennyiről várható még az idén – kérdezte az LMP képviselője. Czaun János írásban válaszol neki.

Nagy Piroska a hulladékhasznosítás kapcsán tett fel kérdést, melyre a polgármester írásban válaszol. A képviselő másik napirend előtti hozzászólásában azt tudakolta, a szentkirályszabadjai reptér mellett megvásárolt, ipari célú terület kapcsán érdeklődött, hogy az ingatlan várt hasznosítása milyen folyamatban van.

Porga Gyula elmondta, számos befektetővel tárgyalt a területről, de konkrétumot a titkossági nyilatkozatok miatt egyelőre nem mondott.

…………
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.