Átvette a légierő a londoni légtér ellenőrzését

Joguk lesz megsemmisíteni minden azonosítatlan repülőgépet.
 
 

Átvette a légierő a londoni légtér ellenőrzését

Joguk lesz megsemmisíteni minden azonosítatlan repülőgépet.
 
 
 
 
 

Átvette a légierő a londoni légtér ellenőrzését

Joguk lesz megsemmisíteni minden azonosítatlan repülőgépet.

Stuart Atha tábornok, az egy hónapig tartó légtérellenőrző művelet parancsnoka az RAF észak-londoni támaszpontján tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a légierő „készen áll halálos erő″ bevetésére, ha a kidolgozott forgatókönyvek közül a legrosszabb következnék be.

A művelet központja a londoni Northolt támaszpont, ahová Typhoon harci repülőgépeket és Sea King katonai helikoptereket telepítettek az olimpiai játékok idejére.

A légtérkorlátozás 30 mérföldes – 48 kilométeres – átmérőjű térségre terjed ki.

A légierő által nyilvánosságra hozott akcióterv többlépcsős. A gyanúsnak talált repülőgép pilótáját először rádión arra szólítják fel, hogy a gép szárnyainak megbillentésével jelezze, ha vette a figyelmeztetést, és kövesse az elfogására felszállt harci repülőgépeket a Londontól kifelé vezető útvonalon.

Ha a gép erre nem reagál, akkor világítórakétákkal és lézerjelzéssel próbálják jelezni számára, hogy lépjen kapcsolatba a légierővel.

Ha továbbra sem érkezik semmilyen válasz, akkor a hadvezetés eldönti, hogy a gépet fenyegetésnek tekinti-e az olimpia biztonságára, és ha igen, akkor tájékoztatják David Cameron miniszterelnököt a kialakult helyzetről. A gyanús repülőgép esetleges lelövésére egyedül Cameron adhat parancsot az elé tárt adatok alapján.

A biztonsági műveletbe szombattól bekapcsolódott a brit királyi haditengerészet legnagyobb hajója, az Ocean helikopterhordozó is, amely az NSO.hu cikke szerint az olimpia idejére a kelet-londoni Greenwichben horgonyzott le a Temzén.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.