Stadion a Nagyerdőben?

Két év alatt három különböző dátum a debreceni aréna átadására.
 
 

Stadion a Nagyerdőben?

Két év alatt három különböző dátum a debreceni aréna átadására.
 
 
 
 
 

Stadion a Nagyerdőben?

Két év alatt három különböző dátum a debreceni aréna átadására.

Ezekben a napokban a végső egyeztetések zajlanak a kormány és a debreceni önkormányzat vezetése között azzal kapcsolatban, hogy az állam milyen konstrukcióban támogatja a város új futballstadionjának megépítését.

Egyelőre annyi bizonyos: az állam fedezi a költségeket, előteremti a szükséges 12,5milliárd forintot. Az össze get – a tervek szerint – két egyenlő részben kapja meg a város, de a finanszírozás egyes részleteit még nem tisztázták. Azt sem tudni, milyen pályázatot írnak ki a tervezésre, s kérdéses az is, hogy a kivitelezésben valóban nagy tömegben vesznek-e részt majd közmunkások.

Az elképzelések szerint a cívis aréna mintegy húszezer férőhelyes, fedett lelátós lesz, s a pályát mintegy öt méter mélyre süllyesztik annak érdekében, hogy a létesítmény ne magasodjon a Nagyerdő fái fölé.

Az új stadion megvalósításának időpontjáról a NOL szerint Kósa Lajos polgármester az utóbbi két évben három különböző dátumot mondott. A DVSC negyedik bajnoki címének ünneplése során, 2009-ben a szurkolói kórus skandálására – „hol a stadion?” – a polgármester azt válaszolta: „Ha 2010-ben nyerünk, 2011-re meglesz a stadion.” S megnyugtatásképpen hozzátette: „Gyerekek, higgyétek el nekem, kormányzati támogatás nélkül nem megy.” Aztán 2010 márciusában a városvezető már 2012-re, a DVSC száztizedik születésnapjára ígérte a létesítményt, sőt kilátásba helyezte: a kivitelezési munkálatok 2011 tavaszán megkezdődnek. Az idén májusban azonban megint módosított: egy budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a sta dion „problémamentes közbeszerzési eljárás és kivitelezési folyamat esetén nagyjából 2013-ra épülhet meg”.

A polgármesteri tippelgetések dacára Debrecen Közgyűlése áprilisban már döntött a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. nevű projektcég megalapításáról. (A társaság azért kapta ezt a nevet, mert jogilag nem új stadiont építenek Debrecenben, hanem „építészeti rekonstrukciót” hajtanak végre az 1930-as években emelt Nagyerdei stadion területén.) Az egymillió forintos alaptőkével létrehozott társaságban 51 százalékot tulajdonol a magyar állam, amelyet a cégben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képvisel. A társaságban 39 százalékos részesedése van a BMSK Zrt.-nek, míg a debreceni önkormányzat tulajdonrésze tízszázalékos. A kft. egyik ügyvezetőjét, Vígh Lászlót az MNV Zrt. jelölte, a másik vezetőt, Ábri Balázst a debreceni önkormányzat kérte föl a feladat ellátására.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.