Már csak Orbán Viktor maradt a magyar röplabdának...

A Magyar Olimpiai Bizottság sportágfejlesztési koncepciója halálra ítélte a röplabdát.
 
 

Már csak Orbán Viktor maradt a magyar röplabdának...

A Magyar Olimpiai Bizottság sportágfejlesztési koncepciója halálra ítélte a röplabdát.
 
 
 
 
 

Már csak Orbán Viktor maradt a magyar röplabdának...

A Magyar Olimpiai Bizottság sportágfejlesztési koncepciója halálra ítélte a röplabdát.
Földvári Péter,

A szövetség még lát kiutat a válságból - ehhez miniszterelnöki segítséget is várnak a vezetők. Ha a lobbi nem ér célt, a londoni olimpia egyik legnézettebb sportága Magyarországon végleg amatőrstátusba süllyed. Miután nem került be a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által kidolgozott sportágfejlesztési koncepció kiemelt sportágai közé a röplabda, a szövetség ezért megkongatta a vészharangot. Tóth Tamás elnök szerint október 31-ig ki kell derülnie, mi lesz a sportág hazai jövője.

- Amikor elolvastuk a sportágfejlesztési anyagot, azt éreztük, ha a MOB valóban ezt szeretné, az a röplabda halálát jelenti Magyarországon" - mondta az [origo]-nak Földvári Péter, a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) főtitkára.

A MOB négy csoportba osztotta az olimpiai sportágakat. Az elsőbe kerültek azok, amelyekkel akár jövőre bővülhet a tao-kedvezményezettek köre. A MOB támogatja, hogy további tizenegy kiemelt egyéni sportág - atlétika, birkózás, cselgáncs, kajak-kenu, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, torna, úszás, vívás, korcsolya - számára is megnyíljon ez a lehetőség.

A második csoportba azok tartoznak, amelyek egy-egy esetben jól szerepeltek az ötkarikás játékokon. A negyedik az úgynevezett látványsportágaké, amelyek már részesülnek a társasági adóból rendelkezésre álló forrásokból.

A harmadik, legkedvezőtlenebb besorolású csoportban van többek között a röplabda olyan sportágakkal együtt, amelyek 2000 óta nem értek el semmilyen eredményt olimpián vagy világbajnokságon.

A szövetség a működésképtelenség határán van, mert ebben az évben összesen hétmillió forint állami támogatást kaptak, miközben a szeptemberi férfi és női Eb-selejtezők megrendezése egyedül több mint húszmillió forintba került.

Az Origo.hu információi szerint a Magyar Röplabda Szövetség elnöke már tárgyalt más csapatsportágak vezetőivel, akik támogatásukról biztosították - bár ez egyelőre nem ér többet egy baráti hátba veregetésnél.

Ennél sokkal biztatóbb, hogy Szabó Bence, a MOB sportszakmai igazgatója megértette és szakmailag alátámasztottnak ítélte a szövetség elképzelését. Azt mondta, a röplabdának a csapatsportágak között lenne a helye.

A szövetség egy "Mentsük meg a magyar röplabdázást!" címmel összeállított anyaggal próbált rávilágítani arra, hogy a világ egyik legnézettebb sportága milyen nehéz helyzetben van. A londoni olimpián a röplabda különböző szakágainak selejtezőit és döntőit 2,4 millió néző látta, többen, mint a többi látványsport mérkőzéseit (labdarúgás 2,2 millió, kosárlabda 850 ezer, kézilabda 500 ezer, vízilabda 300 ezer néző).

A strandröplabda-mérkőzésekre keltek el a leggyorsabban - 14 perc alatt - a jegyek, ezeket a helyszínen egymillióan látták. A napi nézőszám meghaladta a 78 ezer főt, amihez hozzáadódik a teremröplabda napi 94 ezres látogatottsága.

A szakanyag szerint "a röplabda hazai helyzete eredményesség szempontjából nem rosszabb, mint a labdarúgásé és a kosárlabdáé. Sportolói létszám tekintetében pedig - 7000 igazolt sportolóval - megelőzi a vízilabdát és a jégkorongot. A röplabda 2011-es állami támogatása 61 millió forint volt. A tao-kedvezmények bevezetése óta a jégkorong a röplabda támogatásának 40-szeresét, a vízilabda a 47-szeresét, a kosárlabda az 58-szorosát, a kézilabda a 103-szorosát, a labdarúgás a 287-szeresét kapja."

A szövetség október 31-ig adott határidőt magának. "Ez a dátum lélektani határ, azt szeretnénk, hogy addig dőljön el a magyar röplabda sorsa. Ez nem csak a szövetség miatt fontos, ettől klubok vagy iskolai sportkörök sorsa is függ. Ha nemleges lesz a válasz, az elnökségnek nem lesz más lehetősége, le kell mondania."

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.