Újabb kötelezettség magánberuházáshoz közösségi pénzből

Megszavazta a közgyűlési többség csütörtökön, hogy további készfizető kezességet vállaljon az önkormányzat a Hangvilla megvalósításához.
 
 

Újabb kötelezettség magánberuházáshoz közösségi pénzből

Megszavazta a közgyűlési többség csütörtökön, hogy további készfizető kezességet vállaljon az önkormányzat a Hangvilla megvalósításához.
 
 
 
 
 

Újabb kötelezettség magánberuházáshoz közösségi pénzből

Megszavazta a közgyűlési többség csütörtökön, hogy további készfizető kezességet vállaljon az önkormányzat a Hangvilla megvalósításához.

Mint arról beszámoltunk, a város nem csak Swing-Swing Kft.-ben végrehajtandó tőkeemelés összegére, hanem a szolgáltatás-vásárlás összegére is készfizető kezességet vállal a céggel szerződésben lévő bank kérésére.

Az előterjesztés tárgyalásakor Hartmann Ferenc hangsúlyozta, alapvetően mint felújítást és mint kulturális létesítményt támogatja a projektet, de az önkormányzati részvétel, az összesen 1,5 milliárdos kötelezettségvállalás megalapozottságáról nincs meggyőzve. Mint mondta, többszöri kérése ellenére sem látott megalapozott számításokat. Szerinte gazdaságosabb lenne most visszavásárolni az épületet és úgy megvalósítani a projektet, ez sokkal inkább szolgálná a város gazdasági érdekét, minthogy újabb és újabb kötelezettséget és pénzügyi kockázatot vállalni egy magánberuházáshoz közösségi pénzből.

Katanics Sándor is emlékeztetett, tavaly november óta háromszor tárgyaltak a Hangvilláról, mindháromszor sürgősséggel, vagyis a képviselők nem sokkal a közgyűlés előtt ismerhették meg az előterjesztések és a határozati javaslatok tartalmát Emellett a társasági szerződés aláírásának eredeti, 2011. december 31-ei határidejét most negyedszerre módosítják, ezúttal az idei év végéig kell aláírnia azt a polgármesternek. A képviselő beszélt arról is, az ügyben számos kérdést tett fel korábban ő is, ám ezekre nem kapott választ, így megkereste a megyei főügyészséget kérve a véleményüket a szerződésekről. A hatóság válaszában kifejtette, még nem aláírt kontraktusokról lévén szó nem vizsgálhatják. Katanics Sándor felhívta a figyelmet, uniós támogatással valósulhat meg a fejlesztés (a Hangvilla a belváros rehabilitáció részeként épül meg - a szerk.), így ha a későbbiekben nem találnak mindent rendben a projekttel, felmerülhet a támogatás összegének visszafizetése is. Porga Gyula "gratulált a szorgalmas feljelentésekhez" és továbbiakra bíztatta a képviselőt.

Forgóné Kelemen Judit azt firtatta, ha a polgármester egy korábbi napirendnél, a Petőfi Színházzal kötendő három éves fenntartói szerződés kapcsán úgy vélte, felelőtlenség lenne konkrét támogatási összeget beleírni, akkor a Hangvilla esetében 18, illetve 21 évre kötelezettsége vállalni miért nem az. Érdemi válasz erre a felvetésre nem érkezett. Nagy Piroska pedig arról beszélt, a következő év városi költségvetésének is mindössze a sarokszámait ismerjük, majd hozzátette, ő bízott abban, hogy a Swing-Swing Kft. egy tőkeerős cég, mely tudja vállalni a hitelszerződést, de mégis önkormányzati szerepvállalás kell.

Brányi Mária alpolgármester reagálásában hangsúlyozta, a korábbinál nagyobb gazdasági kötelezettséggel nem jár ez a döntés, és kiemelte, az érintett hatóságokkal és a pénzintézettel is számos egyeztetést folytattak le, ezek a tények szerinte minden aggályra választ adnak. Úgy vélte, kötelezettségvállalás nélkül nem lehet a jövőt építeni.

A közgyűlés végül Nagy Piroska tartózkodása, a többi ellenzéki képviselő nem voksa mellett fogadta el az újabb határozatot.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.