Az elhunyt olimpikonokra emlékezett a MOB

A Magyar Olimpiai Bizottság a Farkasréti temetőben, az Olimpiai Bajnokok Falánál tartott megemlékezést.
 
 

Az elhunyt olimpikonokra emlékezett a MOB

A Magyar Olimpiai Bizottság a Farkasréti temetőben, az Olimpiai Bajnokok Falánál tartott megemlékezést.
 
 
 
 
 

Az elhunyt olimpikonokra emlékezett a MOB

A Magyar Olimpiai Bizottság a Farkasréti temetőben, az Olimpiai Bajnokok Falánál tartott megemlékezést.

Az Olimpiai Himnusz és Sík Sándor: Ember című versének elszavalása után, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének köszöntője következett a Halottak napi megemlékezésen.

- Elhunyt olimpiai bajnokaink a mai napig, kivétel nélkül, igazi példaképek. Elődeink felejthetetlen pillanatokat és nagy dicsőséget szereztek Magyarországnak. Az olimpiai siker nemzeti érték, az olimpiai aranyérmes hős, akire nemzetünk méltán büszke. Álljunk meg egy percre és hajtsunk fejet elhunyt olimpiai bajnokaink győzelmei előtt – mondta beszédében a Sport24.hu tudósítása szerint a szervezet elnöke.

A MOB kezdeményezésére a Farkasréti temetőben 1994 óta áll az az Emlékfal, amely időrendben örökíti meg elhunyt olimpiai bajnokaink nevét, 123 név szerepel most a falon. A tavalyi megemlékezés óta négy olimpiai bajnok hunyt el: Menczel Iván, az 1968-as mexikóvárosi olimpia aranyérmes labdarúgója, Rusorán Péter, az 1964-es tokiói olimpia aranyérmes vízilabdázója, Zádor Ervin, aki a vérét is adta az 1956-os melbourne-i olimpia vízilabda aranyérméért és Csernai Tibor, az 1964-es tokiói olimpia aranyérmes labdarúgója.

Az emlékfalnál helyezett el koszorút a MOB képviseletében Borkai Zsolt elnök és Szabó Bence főtitkár, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelő államtitkára, Simicskó István, valamint az Olimpiai Bajnokok Klubja (Nébald György elnök, Varga János, Köteles Erzsébet), a Magyar Olimpiai Akadémia és a MOB Emlék- és Hagyományőrző Bizottsága (Jakabházyné Mező Mária főtitkár, Szilvás Zoltán), a Magyar Vízilabda Szövetség (Domby Iván, Hevesi István, Bodnár András), a Magyar Öttusa Szövetség (Lang Erzsébet főtitkár, Balogh Gábor, Németh Ferenc), a Budapesti Kereskedelmi Iparkamara Sportosztálya (Grünberger Tamás sportigazgató és fia, Gábor), az olimpiai iskolák (a Csanádi Árpád Sportiskola, a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, a pesterzsébeti Hajós Alfréd Általános Iskola, a Kolonics György Általános Iskola, a Lemhényi Dezső Általános Iskola, a Németh Imre Általános Iskola, a Bene Ferenc Általános Iskola, a Halassy Olivér Német Tagozatos Általános Iskola) és körök (Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör) képviselői.

A megemlékezésen részt vett Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, Magyar Zoltán, a MOB alelnöke, Balogh Gábor miniszterelnöki sporttanácsadó, Kiss Norbert helyettes államtitkár (EMMI), valamint számos olimpiai bajnok, olimpikon, sportoló, többek között, Nébald György, Bodnár András, Köteles Erzsébet, Dunai Antal, Göröcs János, Ihász Kálmán, Varga János, Gedó György, Sákovicsné Dömölky Lídia, Tass Olga, Foltán László, Jónyer István, Tordasi Ildikó, Németh Ferenc, Bárány Árpád, Hevesi István, Szalma László, Rejtő Ildikó, Géczi István, Pál Tibor, Szondy István, Gelei József.

Az ünnepség végén az elhunyt olimpiai bajnokok győzelmeinek tiszteletére elhangzott a Magyar Himnusz. Papp László és Kolonics György olimpiai bajnokok sírhelyének megkoszorúzása után elhelyezték a kegyelet virágait Dr. Csanádi Árpád (a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság egykori főtitkára) és Lemhényi Dezső (olimpiai bajnok vízilabdázó, az Olimpiai Bajnokok Klubjának alapító elnöke) sírhelyénél.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.