Csak a működtetés maradt

Rendkívüli közgyűlésen hozta meg az önkormányzat az oktatási intézmények működtetésének vállalásához szükséges döntéseket. Az ellenzék határozottan kritizálta az oktatási rendszer "tudatos szétverését".
 
 

Csak a működtetés maradt

Rendkívüli közgyűlésen hozta meg az önkormányzat az oktatási intézmények működtetésének vállalásához szükséges döntéseket. Az ellenzék határozottan kritizálta az oktatási rendszer "tudatos szétverését".
 
 
 
 
 

Csak a működtetés maradt

Rendkívüli közgyűlésen hozta meg az önkormányzat az oktatási intézmények működtetésének vállalásához szükséges döntéseket. Az ellenzék határozottan kritizálta az oktatási rendszer "tudatos szétverését".

Az eseményen napirend előtt Gerstmár Ferenc (LMP) az ifjúsági koncepciót hiányolta, melyet már hónapokkal korábban meg kellett volna tárgyalnia a közgyűlésnek. Brányi Mária (Fidesz) alpolgármester szerint a következő év első félévi munkatervében szerepel ez a feladat, mert elhúzódtak az előkészületek.

Katanics Sándor (DK) pedig arra kérdezett rá, a Budapest úti körforgalom aluljárójába tervezett, Szilágyi László utcagaléria tervei kapcsán a tragikusan elhunyt művész özvegyével egyeztettek-e. Porga Gyula (Fidesz) polgármester ennek kapcsán annyit mondott, a hagyatékot gondozó Miklós utca 18. Alapítványt vonták be az előkészületekbe és a szervezet véleményét figyelembe is vették. Katanics Sándor szerint viszont baj, hogy Szilágyi Zoé ebben nem kap szerepet, hiszen Lackónak volt elképzelése egy aluljáró ilyen jellegű kidekorálására, átalakítására.

A közgyűlés Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) tartózkodása mellett döntött az Intézményi Szolgáltató Szervezet vezetői kinevezéséről, a posztot a három pályázó közül Győrffy József nyerte el öt évre. A napirend tárgyalásakor Gerstmár Ferenc kifogásolta, hogy az előterjesztés nem található meg a város honlapján, Némedi Lajos (fidesz) alpolgármester szerint viszont az a pályázókat illetően olyan adatokat tartalmaz, amely miatt nem lehet feltenni a netre. Gerstmár Ferenc szerint ettől még maga az előterjesztés nyilvános. Végül dr. Mohos Gábor jegyző "tett igazságot", aki elmondta, nem volt akadálya, hogy felkerüljön a honlapra, máskor is így szokott lenni, utólag orvosolják.

A legfontosabb napirendként a képviselő-testület jóváhagyta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal kötendő megállapodást az oktatási intézmények működtetését illetően. A köznevelési törvény változásai miatt ugyanis 2013. január 1-jétől az állam gondoskodik a köznevelési alapfeladatok ellátásáról. Azonban a 19 köznevelési intézményből 15 intézmény működtetése továbbra is a veszprémi önkormányzat feladata, a többi négy pedig a központé. Az állami fenntartásba kerülő intézmények vagyona továbbra is önkormányzati tulajdon marad.

A napirendhez szinte kizárólag az ellenzék képviselői szóltak hozzá, bár ők többször is kifejtették, kíváncsiak lennének a kormányoldalhoz tartozó többség véleményére. Hartmann Ferenc (MSZP) szerint ami ma Magyarországon az oktatási rendszer átalakítása címszó alatt zajlik, az annak tudatos szétverése, ráadásul sziszifuszi módon. Hangsúlyozta, a helyi autonómia utolsó bástyáját foglalja most el a kormány, úgy, hogy közben ezért még sarcot is szed - jövőre ugyanis a felére, tízmilliárd forintra csökkent költségvetés tíz százalék az intézmények működtetésére költi majd a város. Úgy vélte, a tankötelezettség csökkentése, az intézmények államosítása, a felsőoktatási keretszámcsökkentés mind-mind olyan lépés, amelynek épp az ellenkezőjét lépik meg felvilágosult társadalmakban, ezzel növelve a társadalmi mobilitást és csökkentve a társadalmi egyenlőtlenségeket. Éppen ezért kizárt dolog, hogy egy ilyen döntést támogasson - mondta.

Gerstmár Ferenc azt firtatta, a Fideszes önkormányzati képviselők személy szerint vajon egyetértenek-e a döntéssel, Katanics Sándor pedg szintén abban bízott, többen elmondják véleményüket és nem csak asszisztálnak egy ilyen súlyos, az elmúlt 22 évben példátlan lépéshez. Úgy vélte, ez a döntés nem szolgálja Veszprém javát és bűn ezt támogatni.

Halmay György (Fidesz), az oktatási bizottság elnöke szerint ez nem államosítás, mindössze arról van szó, hogy eddig is az állam feladata volt az oktatás, csak egyre kevesebb forrást adott hozzá az önkormányzatoknak, azok pedig sok helyen képtelenek voltak a feladatot megfelelően ellátni. úgy vélte, ha a vagyon itt marad, az nem államosítás.

Porga Gyula azt emelte ki, egy legitim módon megválasztott kétharmados többség hozott egy jogszabályt, ők ezt hajtják végre - ez a demokrácia. Hogy miként nyertek ilyen többséggel, annak okait viszont nem rajtuk kellene számon kérni. Katanics Sándor szerint viszont a választóknak tett ígéretekkel ellentétes lépéseket hajt végre a kormány. Némedi lajos ügyrendi javaslatként mondta, hogy a DK képviselője szervezzen politikai vitanapot, mert ez nem ide tartozó téma, Hartmann Ferenc pedig ezt ügyrendi mögé bújtatott politikai megszólalásnak nevezte. Majd hozzátette, egy döntés társadalmi megalapozottsága nem azon múlik, kétharmaddal vagy ötven százalékos többséggel hozták-e meg.

A közgyűlés Forgóné Kelemen Judit tartózkodása, Hartmann Ferenc, Gerstmár Ferenc és Katanics Sándor nem voksa mellett fogadta el a megállapodást.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.