Megbukott a regisztráció

A Fidesz-frakcióvezető bejelentette, hogy nem lesz választási regisztráció 2014-ben.
 
 

Megbukott a regisztráció

A Fidesz-frakcióvezető bejelentette, hogy nem lesz választási regisztráció 2014-ben.
 
 
 
 
 

Megbukott a regisztráció

A Fidesz-frakcióvezető bejelentette, hogy nem lesz választási regisztráció 2014-ben.

Nem lesz választási regisztráció 2014-ben – visszakozott Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Azt azonban hozzátette ugyanakkor: az, hogy 2014-ben nem lesz választási feliratkozás a határon belül élőkre vonatkozik. Az AB sem kritizálta ugyanis azt - magyarázta -, hogy regisztrációval jöjjön létre a névjegyzék a határon túl élő magyar polgárok esetében, akik nem rendelkeznek állandó lakhellyel Magyarországon.

Rogán bejelentésének előzménye, hogy az Alkotmánybíróság (AB) – az Emberi Jogok Európai Bírósága gyakorlatának figyelembevételével – megállapította, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgároknál a regisztrációs kötelezettség indokolatlanul korlátozza a választójogot, ezért alaptörvény-ellenes. Az AB szerint ugyanakkor indokolt a központi névjegyzékbe vétel lehetősége a választók bizonyos csoportjainál, így a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező nagykorú magyar állampolgároknál.

Alaptörvénybe ütköznek a törvénynek a választási kampánnyal kapcsolatos egyes rendelkezései is. A véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának súlyosan aránytalan korlátozása, hogy a törvény a kampányidőszakban kizárólag közszolgálati médiaszolgáltatásban engedi meg politikai reklámok közzétételét. Alaptörvény-ellenes az is, hogy a filmszínházakban tilos a politikai hirdetések közzététele a kampányidőszak alatt, illetve az, hogy a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatási eredményeket tilos közzétenni a választásokat megelőző hat napban.

A választási törvényről szóló alkotmánybírósági döntést Rogán Antal előre sejthette, mert a Hír24.hu értesülése szerint már a döntés előtt reagálni akart a döntésre...

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.