Mégis lesz állami hely a 16 slágerszakon

A hallgatói szerződésekről is hajlandó tárgyalni a tárca, várják a hallgatók javaslatait.
 
 

Mégis lesz állami hely a 16 slágerszakon

A hallgatói szerződésekről is hajlandó tárgyalni a tárca, várják a hallgatók javaslatait.
 
 
 
 
 

Mégis lesz állami hely a 16 slágerszakon

A hallgatói szerződésekről is hajlandó tárgyalni a tárca, várják a hallgatók javaslatait.

Magasan meghúzott, külön ponthatárral, de lesz ingyenes, államilag támogatott hely azon a 16 szakon, amelyet korábban fizetőssé tett a kormány. A hallgatói szerződésekről is hajlandó tárgyalni a tárca, várják a hallgatók javaslatait.

Mégis lesz államilag támogatott hely azokon a szakokon is, amelyeket a kormány teljesen fizetőssé tett korábban - erről állapodott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a hallgatói önkormányzattal.

A csütörtök délelőtt kezdődött minisztériumi egyeztetés után Balog Zoltán bejelentette, hogy lesz államilag támogatott hely minden szakon. Ennek az ára viszont az, hogy külön ponthatárokat fognak megállapítani a kérdéses 16 szakra, és Balog szavai szerint magasan húzzák meg a határt.

Pénteken fogják nyilvánosságra hozni a pontos módját annak, hogyan állapítják meg a ponthatárokat. A kormány a diákok tiltakozásai hatására eltörölte a keretszámrendszert, tehát nem mondhatta azt a minisztérium, hogy a 16 szakon megadott számú hallgatót támogatnak majd. Mivel az elmúlt években ezekre a szakokra jelentkeztek a legtöbben, feltehetőleg rengetegen kerülnének be, ha az egyetemek által meghirdetett helyek száma lenne csak korlát. Azaz a ponthatár megállapításával korlátozhatja a kormány, hogy ténylegesen hányan kerülnek be ezekre a szakokra.

Szóba került a diákok másik követelése, a hallgatói szerződések, vagyis a röghöz kötés rendszere is. Az állami támogatásban részesülő hallgatóknak vállalniuk kell, hogy Magyarországon dolgoznak. Balog Zoltán azt mondta, várják a HÖOK javaslatát, de annyit előre bocsátott, hogy a szerződés átalakítása visszamenőlegesen is érvényes lesz.

Decemberben az Origo.hu cikke szerint a diákok több napon keresztül tüntettek azért, mert a kormány hirtelen tízezerre csökkentette a teljes állami támogatásban részesülő helyek számát. A kormány visszavonulót fújt, és előbb eltörölte a keretszámokat, majd 55 ezer ingyen helyet ígért, végül pedig azt, hogy az egyetlen korlát az egyetemek befogadóképessége lesz. December 20-án aztán kihirdették, hogy mely szakokat támogatja a kormány, és eszerint 16 szakon egyetlen ingyenes hely sem maradt. Ezek azok a szakok (több közgazdász szak, illetve a jogászok), amelyek közül több a legnépszerűbbek közé tartozott az elmúlt években.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.