Orbán félreérthette az Alkotmánybíróságot

"...a külföldön élők nem fognak tudni szavazni."
 
 

Orbán félreérthette az Alkotmánybíróságot

"...a külföldön élők nem fognak tudni szavazni."
 
 
 
 
 

Orbán félreérthette az Alkotmánybíróságot

"...a külföldön élők nem fognak tudni szavazni."

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor egyebek mellett a következőket mondta:

- Az AB döntése miatt elveszítünk 2-300 ezer szavazót, mert a külföldön élők nem fognak tudni szavazni. Lehetne erőből megoldani, hogy belevesszük az alkotmányba, és akkor nincs vita, de nem ezt akarjuk. Azért van időzavar, mert nem lehet úgy nekifutni egy választásnak, hogy közben vita van arról, hogy hogyan lesz a választás.

Januári döntésében azonban az AB csak a magyarországi lakhellyel rendelkezőkre nézve állapította meg, hogy a regisztrációs kötelezettség indokolatlanul korlátozza a választójogot. A határozat 77. bekezdésében az Alkotmánybíróság külön kiemelte, hogy a külföldön élők választási regisztrációja nemhogy nem alkotmányellenes, de éppen ez teszi lehetővé, hogy gyakorolhassák a választójogukat.

Ha tehát a koalíció úgy dönt, hogy mégsem teszi lehetővé a külföldön élők számára a választójog gyakorlását, akkor vagy félreérti az AB döntését, vagy alaptalanul hivatkozik rá.

Az új választási eljárási törvényt az AB döntése miatt nem lehet kihirdetni, a hatályban lévő pedig már nem alkalmazható, mert a választási rendszert az Országgyűlés (egyebek mellett a megyei listák megszüntetésével) teljesen átalakította. Vagyis mindenképpen új eljárási törvényre van szükség.

Ennek keretében azonban semmi akadálya nem lenne, hogy a jogalkotó a külföldön élő állampolgárok számára is lehetővé tegye a szavazást. Ehhez a korábbi törvény egyik szabályát lehetne az Index.hu cikke szerint rájuk is alkalmazni: a választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok akkor szavazhattak a külképviseleteken, ha azt előre bejelentették.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.