Megmenekül a képzőművészeti egyetem

Lázár Jánosék visszavonták a megszorítást.
 
 

Megmenekül a képzőművészeti egyetem

Lázár Jánosék visszavonták a megszorítást.
 
 
 
 
 

Megmenekül a képzőművészeti egyetem

Lázár Jánosék visszavonták a megszorítást.

Nem vonják el az eredetileg tervezett 300 millió forintot a Magyar Képzőművészeti Egyetemtől, így hétfőn megindulhat a második félév az intézményben - mondta el Kőnig Frigyes rektor.

Az Index beszámolója szerint Lázár János "megkönyörült" az egyetemen, a miniszterelnökséget vezető államtitkár titkársága kereste meg a portál délelőtti cikke után Kőnig Frigyes rektort, hogy fáradjon be hozzá megtárgyalni a kialakult helyzetet.

A portál szerint a találkozó eredményeképpen visszaállították az egyetem 2012-es költségvetését. A rektor elmondta, hogy Lázárnál azzal érvelt: egyetemük már korábban is stabilan, kiegyensúlyozott pénzügyi mutatókkal működött. "Decemberig nem volt kifizetetlen számlánk, a működésünket már korábban racionalizáltuk" - fogalmazott a rektor az indexnek.

Kőnig Frigyes felidézte, hogy a korábban kilátásba helyezett drasztikus, 300 millió forintos zárolás miatt krízishelyzet állt volna elő az intézményben, ez ugyanis 38 százalékos elvonást jelentett volna a 2012-es költségvetéshez képest.

Az egyetem a csökkentett összegből nem tudta volna fizetni a közüzemi díjakat és a tanárok fizetését sem, így ellehetetlenült volna az oktatás. Az egyetem vezetése a gondokat többször és többfelé jelezte, de hivatalos választ sehonnan sem kaptak.

Kőnig Frigyes kiemelte: az egyetem gazdasági működését az elmúlt években olyan mértékben racionalizálták, hogy nincs már miből takarékoskodni. Az az ésszerűsítés, ami néhány felsőoktatási intézményben ma van napirenden, náluk már 4-5 éve megkezdődött.

- Bármiféle elvonás vagy prés bennünket elnyomna, az oktatást veszélyeztetné, minden hivatalos fórumon hangoztattuk ezt a szempontot. Ami - úgy tetszik -, az utolsó pillanatban eredmény hozott - jegyezte meg a MTI híre szerint a rektor.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.