Teljes újjáépítés lesz az oktatásügyben

Orbánék csatatérré változtatták az oktatást.
 
 

Teljes újjáépítés lesz az oktatásügyben

Orbánék csatatérré változtatták az oktatást.
 
 
 
 
 

Teljes újjáépítés lesz az oktatásügyben

Orbánék csatatérré változtatták az oktatást.

Intézményes módon zárja ki ma a kormány a tanulás és a tudás megszerzésének lehetőségéből a legszegényebbeket - jelentette ki Kunhalmi Ágnes, az MSZP szakpolitikusa az ellenzéki pártok oktatáspolitikai egyeztetési tárgyalását követően. A résztvevők ma a korai fejlesztés, a szegregáció megelőzése és a Nemzeti Alaptanterv (NAT) kérdéseiről egyeztettek. Kiszórnák a szélsőséges írókat a NAT-ból. Kuriózumként kiemeltek egy területet, amibe a kormány még nem avatkozott be, és világszínvonalú maradt.

A "Szövetség a változásért" szakpolitikai egyeztető-tárgyalások mai megbeszélés az MSZP mellett a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt vett részt. Az ülésen a delegáltak leszögezték: a nevelés és az oktatás, bár a szegénység felszámolásának egyik eszköze, önmagában nem alkalmas a komplex társadalmi problémák összességének orvoslására. Éppen ezért - emelte ki a megbeszélés végén a szocialista párt delegáltja, Kunhalmi Ágnes -, az ország leginkább leszakadt régióiban egymásra épülő koncepciókkal kell javítani a polgárok helyzetén, amelyeknek ugyan az oktatás áll a középpontjában, de gazdasági, szociális és munkaügyi programok is társulnak hozzá. 80

A gyerekek korai fejlesztésének fontosságát kiemelve a résztvevők megállapodtak: a teljes körű óvodai és a lehető legszélesebb körű bölcsődei ellátás lehetőségének megteremtése és az óvodáztatási támogatás szükségessége létfontosságú Magyarországon. Az MSZP kezdeményezi azt is, az Európai Unió következő költségvetési ciklusában az ország kapjon külön forrást az óvodai hálózat bővítésére. Kunhalmi kiemelte: a kormány mindeddig nem avatkozott be a honi óvodapedagógus-képzésbe, amely világszínvonalon működik.

A pedagógusokat érintő kezdeményezésekről szólva a delegáltak kijelentették: 2014-es kormányváltás esetén külön programot indítanak roma származású pedagógusok képzése érdekében, valamint szolgálatilakás-programot indítanak, és területi pótlékrendszert dolgoznak ki a kiváló pedagógusok elmaradott térségekbe vonzása érdekében.

A megbeszélést követően elhangzott: a szocialisták szerint a jelenlegi nemzeti alaptanterv (NAT) megtanulhatatlan és megtaníthatatlan, túlzottan a lexikális tudásra koncentrál, nem hagy teret a kompetencia-fejlesztésre.

Kunhalmi Ágnes a Stop.hu cikke szerint bejelentette: kormányra kerülésük esetén a 2014-ben jogszabály szerint esedékes NAT felülvizsgálat alkalmával kirostálják a tantervből a szélsőséges szellemben alkotókat, valamint eltörlik a kötelező hit- és erkölcstan-oktatást, hogy ezek ismét választható tantárgyak legyenek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.