Orbán szerint siker...

1400 milliárddal kevesebb uniós támogatást kap Magyarország.
 
 

Orbán szerint siker...

1400 milliárddal kevesebb uniós támogatást kap Magyarország.
 
 
 
 
 

Orbán szerint siker...

1400 milliárddal kevesebb uniós támogatást kap Magyarország.

A Magyarországnak nyújtott uniós támogatás a következő hét évben a kormány számításai szerint egy főre vetítve, az eddigi 660 ezer forintról 712 ezer forintra nő. Az összesített nettó pozíció 7060 milliárd forintról 7080 milliárdra emelkedik. Az ATV által megkérdezett szakértők számára azonban ez a kijelentés nehezen értelmezhető, hiszen nem lehet tudni, hogy mi a számítás alapja. Egy biztos: a támogatás - euróban számolva - ahogy az unió valamennyi tagállamában, nálunk is csökkent, mégpedig 4,6 milliárd euróval, ami mai árfolyamon számolva 1400 milliárd forint. Orbán Viktor sikernek, az ellenzék vereségnek tarja ezt.

- Ez tragikus - az MSZP elnöke röviden így minősítette az uniós támogatások csökkentését, hiszen a hazai fejlesztések 96-97 százaléka ebből valósul meg. A kohéziós források várhatóan 30 százalékkal csökkennek.

- Mi kudarcnak minősítjük azt, amit Orbán Viktornak sikerült elérnie, vagy nem sikerült elérnie Brüsszelben, hiszen, amit jelenleg lehet tudni az az, hogy kevesebb a rendelkezésre álló forrás Magyarország számára, mint a megelőző hét évben”- fogalmazott Mesterházy Attila, aki szerint a magyar miniszterelnöknek jobban kellett volna harcolnia a hazai forrásokért. Az MSZP éppen ezért azt kezdeményezi, hogy Orbán Viktor, illetve a magyar kormány hívja haza tárgyalásra az EP-képviselőket és készítse fel őket a brüsszeli vitára. A végső döntés ugyanis csak ezután születik meg. A miniszterelnöktől kérik az ellenzéki pártok bevonását is a közös fellépéshez.

Orbán Viktor sikerként könyvelte el, hogy az uniós támogatás a következő hét évben csak 4,6 milliárd euróval csökken.

- Ez egy főre azt jelenti, hogy az előző ciklusban 660 ezer forint jutott koponyánként a magyar polgárokra, most pedig 712 ezer forint jut koponyánként a polgárokra. Ezt azzal a megjegyzéssel kell értékelni, hogy a fölosztott torta csökkent - vélekedett a miniszterelnök.

Az egyszerű számtan azonban ebben az esetben nem segít. A Világgazdasági Kutató Intézet munkatársa, Rácz Margit szerint nincs elég információ ahhoz, hogy a pártok között kialakult vitát eldöntse, hisz a végső eredmény még nagyon sok mindentől függ. A legfontosabb határozat azonban még hátra van. Az Európa Tanács elnöke mindenesetre bízik abban, hogy az Európai Parlament is hasonló felelősségérzetet tanúsít majd, amikor dönt az unió költségvetéséről.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.