Félelem a végeken?

Rendőrt hívtak, hogy eltávolítsák az újságírót.
 
 

Félelem a végeken?

Rendőrt hívtak, hogy eltávolítsák az újságírót.
 
 
 
 
 

Félelem a végeken?

Rendőrt hívtak, hogy eltávolítsák az újságírót.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon, amelyet szélsőjobboldali polgármestere tevékenysége nyomán a Jobbik "mintatelepülésként" reklámoz, önkormányzati ünnepséget rendeztek az 1945-ös, fővárosi német-magyar kitörési kísérlet emlékére. A polgármester megpróbált kitiltani egy helyi jogvédőt és egy több száz kilométerről oda érkezett újságírót. Rendőri segítséggel érte el célját. Az ügy részleteiről a pénteki ÉS-ben jelent meg a legújabb beszámoló.

A Magyar Újságírók Szövetségének portálja úgy számolt be a történtekről, hogy az Érpataki Általános Iskolában az 1945-ös budai kitörésre emlékeztek múlt szombaton. Tódor János újságíró több száz kilométert utazott, hogy a helyi önkormányzat honlapján népszerűsített nyilvános rendezvényről tudósítson, de ezt a groteszk, katonai egyenruhára emlékeztető öltözetben, rohamsisakban megjelent polgármester mindenáron meg akarta akadályozni. Rendőrt hívott, a kiérkező rendőrök pedig kikísérték a helyiségből az újságírót.

A MÚOSZ állásfoglalásban reagált az ügyre: "Ha ezt az esetet nem követi alapos vizsgálat és felelősségre vonás, a rendőri segédlettel végrehajtott megfélemlítés gyakorlattá válhat Magyarországon" - írták. A legnagyobb hazai újságíró-szervezet "a jogállami normákat erősítő, határozott és azonnali" intézkedések végrehajtását követeli a hatóságoktól és szükség esetén jogi segítséget biztosít Tódor Jánosnak.

Az Élet és Irodalom február 15-én, pénteken megjelent számában Tódor János riportban számolt be az Érpatakon történtekről. Leírta a településre érkezett "Magyar Nemzeti Arcvonal" aktivistákkal kialakult vitáját, majd a falu polgármesterének próbálkozását eltávolításukra.

A riport legnagyobb hangsúllyal azzal foglalkozott, hogyan végzi a munkáját a rendőrség abban a közegben. Tódor János leírása szerint az elsőként kiérkező két rendőr szalutált, majd kezet fogott a polgármesterrel, aztán anélkül, hogy bármit kérdeztek volna, kivezették a nekik már engedelmeskedő két embert. A polgármesternek a teremben összegyűlt hívei megtapsolták a "győzelmet".

A két intézkedő rendőr az újságíró kérdésére nem magyarázta meg, miért teljesítették a polgármester kérését.

"Két perccel később fehér kisbusz fékez mellettünk" - folytatódik a történet. - "Hat egyenruhás rendőr és egy civil ruhás hölgy, mint kiderül, az újfehértói rendőrörs vezetője száll ki belőle."

Az újságíró a kiérkező egység őrnagyi rangú vezetőjétől sem kapott választ az érpataki rendezvény résztvevőire vonatkozó kérdéseire. A rendőrtiszt álláspontja szerint "ők csak a munkájukat végzik", de arra nem válaszolt, hogy miért távolítanak el a rendőrök egy "nyilvánosnak meghirdetett rendezvényről" egy "munkáját végző újságírót".

A történethez tartozik, hogy az önkormányzati ünnepség után, késő este fáklyás menet indult a faluban. A menetelők ahhoz a házhoz is elvonultak, ahol az újságíróval együtt eltávolított helyi jogvédő, a TASZ aktivistája lakik. Ott a polgármester megint beszédet mondott, amelyben a liberálisokat, a TASZ-t, a helyi TASZ-aktivistát és a faluba érkezett újságírót emlegette.

Az újfehértói rendőrség tájékoztatása szerint a polgármester ellen garázdaság szabálysértés gyanúja miatt eljárás indult - fejezte be riportját a Stop.hu cikke szerint Tódor János.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.