Körbeért az élőlánc az ELTE körül

Új botrány mozgósítja a diákságot!
 
 

Körbeért az élőlánc az ELTE körül

Új botrány mozgósítja a diákságot!
 
 
 
 
 

Körbeért az élőlánc az ELTE körül

Új botrány mozgósítja a diákságot!

Tanáraik védelmében alkottak élőláncot a diákok az ELTE BTK épülete körül. A tudósítónk becslése szerint 800 hallgató és oktató az elbocsátások ellen tiltakozott.

Nem volt egyszerű bejutni kedden kora délután az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára - a Hallgatói Hálózat (HaHa) és Oktatói Hálózat (OHA) közös szervezésében alkottak élőláncot a diákok és tanáraik. Céljuk az volt, hogy megállítsák a leépítéseket, hiszen - mint az eseményt megelőzően elhangzott - ezzel hatalmas tudás távozna az egyetemről, anélkül, hogy a következő nemzedékeknek bárki átadhatná.

A résztvevők kijelentették, hogy nem értenek egyet a felsőoktatás finanszírozásában történt megszorításokkal, és azzal, hogy az ELTE azon oktatóit, akik úgymond már nyugdíjukból is megélnének, elbocsássák. Mint mondták, ezzel egész szakokon szűnhetne meg az oktatás, ami beláthatatlan következményekkel járhatna a jövő magyar értelmisége és a magyar tudomány számára.

A demonstrálók fegyelmezetten, elszántan, de jó hangulatban, kézen fogva zárták körül a BTK épületét, kizárólag a járdát használva, ahogy a rendőrség kérte őket. Az egyetem területéről indulva az Astoriáig, majd a Rákóczi úton és a Puskin utcán át ismét az egyetemi épület bejáratához kanyarodott a sor, amely ezután mozgó élőláncként körbejárta az ELTE BTK-t.

A járókelők és az autósok közül többen biztatták a fiatalokat, egy-egy gépkocsiból ugyan elhangzott olyan vélemény is, hogy "költözzetek Londonba", de a többség szimpátiával fogadta a diáktömeget, akik a "nem hagyjuk!", és a "minden tanár marad!" szlogeneket harsogva követelték a tudáshoz, annak megszerzéséhez való jogaikat.

Kellemetlen közjáték volt, hogy az élőláncot megelőző sajtótájékoztatót az utcán kellett megtartani, mert a dékán nem engedélyezte, hogy mozgóképet forgassanak az egyetem területén. Később azonban a sajtót ebben sem lehetett megakadályozni, így a demonstráció mindvégig a kamerák előtt zajlott. Délután negyed háromkor, az élőlánc felbomlása után a Stop.hu tudósítása szerint a hallgatók bementek az épületbe, ahol fórum keretében vitatták meg a helyzetet és a lehetőségeket.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.