Közel ezer munkahelyet mentettek meg Pápán
Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára jó döntésnek nevezte Pápa városa, a Pápai Hús 1913 Kft. és Magyarország számára is, hogy a Pápai Hús Kft. működése stabilizálódhat, miután a vállalat tulajdonosai – köztük a pápai önkormányzat – 1,3 milliárd forintos tőkeemelésről döntöttek szerdán. A döntés eredményeként közel ezer munkahely marad meg, és nő az élelmiszerüzletekben kapható Pápai Hús termékek mennyisége is.
A VM továbbra is arra törekszik, hogy a nagy múltú húsüzem számára megerősítse a belső piacokat, valamint segítse, hogy a külső piacokon is a jelenleginél nagyobb részesedést szerezzen – írta a VM. Példaként a tárca megemlítette, hogy mennyiségi ugrásra számítanak az orosz piacon, és érdeklődés mutatkozik a minőségi magyar sertéshúsok és húskészítmények iránt Kínában és a Távol-Keleten is – teszik hozzá.
A tárca megjegyzi azt is: szeretnék elérni, hogy a magyar sertésállomány 2017-ig a duplájára emelkedjen, amelyhez a sertésprogram biztosít szakmai kereteket. A megvalósításához 2,6 milliárd forint forrás áll rendelkezésre – emlékeztetnek.
A Magyar Nemzet elsőként számolt be arról, hogy körülbelül 5,5 milliárd forintot fordíthatnak majd az érintett önkormányzatok a kaposvári, a pápai és a gyulai húsüzemek feltőkésítésére, elősegítve ezzel a társaságok több ezer dolgozója munkahelyének megtartását.