Orbánék "csodafegyvere"...

A Fidesz és a rezsiköltség: több legyet egy csapásra.
 
 

Orbánék "csodafegyvere"...

A Fidesz és a rezsiköltség: több legyet egy csapásra.
 
 
 
 
 

Orbánék "csodafegyvere"...

A Fidesz és a rezsiköltség: több legyet egy csapásra.

A rezsicsökkentés igazi csodafegyvernek tűnik a hatalmat bármi áron megőrizni akaró Fidesz számára: egyszerre szolgálja a rövidtávú választási célokat és a hátországa hosszútávú gazdasági érdekeit, ráadásul anélkül, hogy a mostani költségvetést jelentősen terhelné. Hogy az ország számára minden szempontból káros, Orbánékat egyáltalán nem zavarja.

Még hozzá képest is meglepő indulattal esett neki Orbán Viktor annak a bírósági döntésnek, amely az Energia Hivatallal szemben a gáz- és áramszolgáltatóknak adott igazat az erőszakos díjcsökkentés kapcsán. A határozat azt állapította meg, hogy a hivatal jogellenesen járt el az ügyben és figyelmen kívül hagyta a vonatkozó törvényi előírásokat. A kormányfő ezt nevezte botrányos és felháborító döntésnek, holott éppen az ő megnyilvánulására illenek ezek a jelzők: botrányos és felháborító, ha a hatalom első számú képviselője megtámadja a független bíróságnak a törvények betartására felszólító ítéletét.

Még botrányosabb, hogy Orbán szavait tettek is követték, és a parlament azon melegében napirendjére vette az Energia Hivatal jogkörének bővítését, melynek nyomán nem csupán rendeletalkotási kompetenciája lesz, de a döntései ellen jogorvoslatnak sincs helye. Ezzel minden jogi akadály elhárul az elől, hogy abszolút önkényesen állapítsa meg az árakat és úgy tegye tönkre az érintett szolgáltatókat, ahogy akarja. Mindezt a kormányfő úgy állította be, mint a magyar nép szabadságharcát az ellenséges multicégekkel szemben, akik nem átallják megtéríttetni a költségeiket, sőt esetleg némi profitra is szert tenni. Orbán kinyilatkoztatása szerint miattuk, az indokolatlanul magas áraik miatt nagyok a rezsiköltségek, de ő megvédi a népet a harácsoló tőkével szemben.

A demagógiával szemben nem könnyű racionálisan érvelni, akik hisznek a vezérnek, aligha nyitottak a tényekre, arra, hogy a fogyasztói árak nagyjából felét a világpiaci áraktól függő beszerzési költségek adják, csaknem harmadát az adók, a maradék jelentős részét pedig az állami tulajdonban lévő elosztó rendszerek használati díja, azaz a szolgáltatók részesedése az árból minimális. Kellemes tudat ugyanis hinni abban, hogy a jóságos állambácsi varázspálcája egy intésével olcsóbbá tehet mindent, ha kell, segít rajtunk, és mindez semmibe sem kerül nekünk. Ezt sugallja az egész fideszes propaganda-gépezet, az üzenet olyan egyszerű és népszerű, hogy az emberek többsége vevő rá. Ha kell, alá lehet támasztani aláírásgyűjtéssel, mert ugyan ki ne támogatná azt, hogy csökkenjenek a rezsiköltségei?

Azt sajnos csak a felkészültebb és informáltabb polgárok látják át, hogy a látszólagos előnyök mögött súlyos károk sokasága húzódik. A rezsicsökkentési kampánynak a lakosság számára két pozitív hozadéka van: a költségek csökkenése és az alacsonyabb infláció. Valójában már ezek is ellentmondásosak, mivel az alacsonyabb árból éppen a legrászorultabbak részesülnek a legkevésbé, hiszen minél többet fogyaszt valaki, azaz minél gazdagabb, annál jobban jár. /Ezt már megszokhattuk az egykulcsos adónál csakúgy, mint a családi adókedvezményeknél vagy a végtörlesztésnél./ Mivel a nagyfogyasztó cégeknél az energiaárak nem csökkentek, hanem esetenként jelentősen növekedtek, az árenyhítő hatás is korlátozott, ráadásul a fideszes állításokkal szemben a vállalati versenyképesség emiatt nemhogy javulna, de romlik.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.