EU-s pénzmegvonást okozhat a módosítás

Megfenyegette Magyarországot Viviane Reding, az Európai Unió (EU) igazságügyi biztosa.
 
 

EU-s pénzmegvonást okozhat a módosítás

Megfenyegette Magyarországot Viviane Reding, az Európai Unió (EU) igazságügyi biztosa.
 
 
 
 
 

EU-s pénzmegvonást okozhat a módosítás

Megfenyegette Magyarországot Viviane Reding, az Európai Unió (EU) igazságügyi biztosa.

A vitatott alkotmánymódosítás miatt az uniós támogatások mértékének csökkentésével fenyegette meg csütörtökön Magyarországot Viviane Reding, az Európai Unió (EU) igazságügyi biztosa.

- Az (Európai) Bizottság a szerződések őre, és ebben a minőségben nem nézi végig tétlenül azt, hogy lábbal tiporják ezeknek a szerződéseknek az alapelveit – hangsúlyozta Reding Berlinben.

Az Európai Bizottság berlini képviseletén elmondták: Viviane Reding egy csütörtök délelőtti sajtóbeszélgetésen nyilatkozott a magyar alkotmány módosításáról. Az EB alelnöke, igazságügyi biztosa a Bitkom német informatikai és távközlési szakmai szervezet esti pódiumvitájára utazott a német fővárosba, a rendezvényen „Fogyasztói jogok a web 2.0 világában – kihívások az európai politika előtt" címmel tart előadást.

A magyar parlament hétfőn hagyta jóvá az alkotmány újabb módosításait, amelyek nemzetközi bírálatok kereszttüzébe kerültek – jegyezte meg a brit hírügynökség.

Az uniós biztos elmondta: a bizottság felül fogja vizsgálni a magyar alaptörvény megváltoztatását és az abból adódó következményeket. Reding utalt az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkére, amely szerint az EU-ban egy tagállam jogai korlátozhatók, amennyiben sérülnek a szövetség értékei. Mint mondta, ez a magyarországi kifizetések csökkentését vagy az ország szavazati jogainak korlátozását is jelentheti.

Reding a Fidesz kétharmados parlamenti többségére célozva hangsúlyozta: az alaptörvény nem játék, és nem lehet félévente nekiállni módosítani azt. Az EU-biztos, aki Orbán Viktor magyar kormányfőhöz hasonlóan az Európai Néppárthoz tartozik, hozzátette: az a benyomása, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság.

Az Európai Bizottság a Hír24.hu cikke szerint attól tart, hogy a módosított magyar alkotmány korlátozza egyebek mellett a sajtószabadságot, az igazságszolgáltatás és a jegybank, valamint más állami intézmények függetlenségét.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.