Gyalázat a sajtószabadság ünnepén

Táncsics-díj az Echo tévés ámokfutónak, többen viszont ezért lemondtak róla.
 
 

Gyalázat a sajtószabadság ünnepén

Táncsics-díj az Echo tévés ámokfutónak, többen viszont ezért lemondtak róla.
 
 
 
 
 

Gyalázat a sajtószabadság ünnepén

Táncsics-díj az Echo tévés ámokfutónak, többen viszont ezért lemondtak róla.

Szaniszló Ferenc, az Echo Televízió munkatársa is megkapta hétfőn. A hírről értesülve az interneten előkerültek Szaniszló botrányos tévéfelvételei. Németh Péter, a Népszava főszerkesztője, majd a Klubrádió két munkatársa, Bolgár György és Rangos Katalin bejelentette: ezek után visszaadják a Táncsics-díjat. Ugyanott közölte Vince Mátyás is, hogy ugyanígy döntött. Lemondott a Táncsics-díjról Horváth Zoltán is.

A Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda korábban bejelentést is tett ellene rasszizmus miatt - állításuk szerint a műsorvezető olyan nyílt, kirekesztő kijelentésekkel és fordulatokkal élt, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy fokozzák a roma nézőkben a kirekesztettség és megalázottság érzését.

Szaniszlót "élőben" valószínűleg csak elkötelezett rajongói nézik a tévében, de a youtube-on megtalálhatók elképesztő produkciói. Az egyik leghírhedtebb, amelyben Szaniszló a vörösiszap-katasztrófát csomagolja összeesküvés-elméletébe. Vannak bőven épületes szózatai a "cigány- és a zsidókérdésről" is.

A Népszava főszerkesztője visszaadja 1995-ben kapott Táncsics-díját. Németh Péter így kíván tiltakozni az ellen, hogy Szaniszló Ferenc, az Echo Televízió munkatársa is megkapta hétfőn ezt a kitüntetést.

A Népszava csütörtöki, az MTI-nek megküldött közleménye szerint a főszerkesztő azzal indokolta döntését: elfogadhatatlan, hogy olyan valakivel legyen egy sorban, akinek szinte egyetlen gondolatával sem tud egyetérteni.

- Természetesen nem a nézetkülönbségekről van szó, hanem azokról a taszító eszmékről, amelyeket folyamatosan hirdet a műsoraiban. Ezt a nehéz döntést azért hoztam meg, mert semmilyen módon nem akarok azonos lapon szerepelni egy ilyen emberrel. Számomra eddig büszkeség volt, hogy Táncsics-díjas vagyok, de ez mostantól, sajnos, vállalhatatlan - írta Németh Péter.

Az atv.hu Németh Pétert idézve azt emeli ki: "eddig nagyon büszke volt a kitüntetésre, de mostantól nem tud az lenni. Döntését azzal indokolta, hogy elfogadhatatlanok számára azok a gondolatok, amiket Szaniszló Ferenc képvisel. Mint mondta, elképesztőnek tartja, hogy a műsorvezető képernyőt kap, de az még ellentmondásosabb, hogy kitüntetik. Ezt nem tudja elfogadni, és nem akar vele egy sorban szerepelni."

A Klubrádió délutáni élő műsorában a rádió két munkatársa, Bolgár György és Rangos Katalin bejelentette: ezek után visszaadják a korábban, más körülmények között nekik ítélt Táncsics-díjat. Ugyanott közölte a HVG alapítója, később évekig az MTI vezetője, Vince Mátyás is, hogy ugyanígy döntött: nem kíván egy társaságban lenni Szaniszlóval. Németh Péter, Vince Mátyás és rangos Katalin részletekkel szolgált arról is, hogyan változott a legutóbbi időben a Táncsics-díj odaítélésének módja, hogy odáig jutottunk, ilyen döntés születhet.

A Klubrádióba betelefonálva "csatlakozott a lemondás-cunamihoz" az eddig Táncsics-díjas Horváth Zoltán, a HVG korábbi főmunkatársa is.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.