Magántitoksértés, hamis vád - bajban a Hír TV?

A magánvádat dr. Helmeczy László ügyvéd nyújtotta be a Célpont című műsorban korábban lejátszott manipulált felvételek miatt.
 
 

Magántitoksértés, hamis vád - bajban a Hír TV?

A magánvádat dr. Helmeczy László ügyvéd nyújtotta be a Célpont című műsorban korábban lejátszott manipulált felvételek miatt.
 
 
 
 
 

Magántitoksértés, hamis vád - bajban a Hír TV?

A magánvádat dr. Helmeczy László ügyvéd nyújtotta be a Célpont című műsorban korábban lejátszott manipulált felvételek miatt.

Az L. Csaba és hat társa ellen indult per azért zajlik, mert a vád szerint a televíziós műsor hanganyagok megvágásával, illetve azok titokban történt felvételével kreált bizonyítékot arra az állításukra, hogy az ügyvéd közreműködésével és egy bűnöző segítségével "szocialista érdekkörök a Hír TV ártatlan munkatársait" akarták börtönbe juttatni.

A pótmagánvád állítása szerint a szóban forgó, Célpont című műsor lejátszása után kiderült, valójában B. Miklós a Hír TV munkatársainak megbízásából kereste fel Helmeczyt azzal kéréssel, hogy az ügyvéd intézkedjen a két Hír TV-s drogfogyasztóval kapcsolatban. B. utólag arról is beszámolt, hogy a Hír TV vezetői és munkatársai megállapodtak vele abban, hogy Veres János akkori pénzügyminiszterrel, annak kampányfőnökével, Tóth Viktorral és a környezetükkel folytatott beszélgetéseket B. a Hír TV által biztosított hangfelvevő berendezéssel felveszi, és másfél millió forintért cserébe átadja az információkat a Hír TV-nek. Ezek után a felvételeket készítő B. tudta nélkül összevágták a hanganyagokat és ezek segítségével bűncselekménnyel vádolták Helmeczyt. A Helmeczy által tett feljelentések ügyében a Budapesti Nyomozó Ügyészség a nyomozást megszüntette. A Fővárosi Főügyészség határozata szerint az ügyvéd - részletes panasza ellenére - csak magántitok jogosulatlan megismerése bűntette vonatkozásában léphet fel pótmagánvádlóként.

Ez is csak azért lehetséges, mert a vád szerint manipulált beszélgetések nyilvánosságra hozatalával, valamint DVD-n történő forgalmazásával olyan ügyek részletei is nyilvánosságra kerültek, amelyekkel kapcsolatban az ügyvédet titoktartás köti, sőt rögzítettek magánlakásán, illetve irodájában elhangzott beszélgetéseket is. A Népszava Online úgy tudja, hogy Helmeczy birtokában van az eredeti, manipulálatlan felvétel, amellyel igazát bizonyíthatja.

Információink szerint a tárgyaláson a vádirat felolvasása közben Helmeczy gyakran kiegészítéseket tett a pótmagánvád benyújtása óta tudomására jutott, az üggyel kapcsolatos fejleményekről, amiért Dr. Dénes Veronika bírónő többször figyelmeztette az ügyvédet arra, hogy maradjon az eredeti vádiratnál. A bírónőnek azonban gyakran rendre kellett utasítania az összesuttogó, összenevető Hír TV-s munkatársakat is, akiktől vádlotti önfegyelmet kért.

Kérdés az is, hogy egyáltalán sor kerül-e a szerdai tárgyalás folytatására, mert a vádirat ismertetése után a bírónő a tárgyalást a pótmagánvád késése miatt elnapolta. Ha Helmeczy László nem tudja bizonyítani állítását, hogy időben adta fel a vádiratot, a tárgyalásra nem kerül sor.

Helmeczy - az ügy előzményeire utalva - vádirata felolvasását a Stop.hu szerint azzal indította, hogy megkérdőjelezhető a magyar jogállamiság, hiszen a magyar ügyészség szégyene, hogy pótmagánvádlóként neki kell fellépnie ebben az ügyben.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.