A helyi önállóság szűkítése

Csak egy dologban következetesek Orbánék...
 
 

A helyi önállóság szűkítése

Csak egy dologban következetesek Orbánék...
 
 
 
 
 

A helyi önállóság szűkítése

Csak egy dologban következetesek Orbánék...

Újabb nagy témakörben zárultak le a demokratikus ellenzéki pártok közötti egyeztetések. A Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt, az önkormányzatisággal kapcsolatos egyeztetések lezárásaként zárónyilatkozatot fogadott el.

A Stop.hu információi szerint megállapították: "A kormány közigazgatási rendszer átalakítására irányuló elmúlt kétévi tevékenysége alapjaiban érintette az önkormányzati rendszert, az önkormányzati működést. A változtatások következetlenek, sokszor szakszerűtlenek. Jól érzékelteti ezt a "fülkeforradalmi" szándékokat megvalósítani hivatott jogalkotás menete, a gyakori, esetenként a hatályba lépést megelőző módosítások, az, hogy gyakran a koncepcionális törvénytervezeteket nem a kormány előterjesztéseként, hanem egyéni képviselői indítványként kerülnek a jogalkotó elé, s azokat a kormánypárti önkormányzati lobbi erős érdekérvényesítő képessége koncepcionális kérdésekben is felülírja. Az önkormányzati rendszert érintő, eddig elfogadott, átalakítást célzó jogi szabályozás csak az állami befolyás hegemóniájának biztosításában következetes. Az azonban elmondható, hogy a változtatások iránya a helyi közösségek jogainak, lehetőségeinek visszaszorítására, a szolgáltatások színvonalának csökkentésére, az elérhetőség nehezítésére irányultak. Azt is tudni kell, hogy a változások legnagyobb és legalapvetőbb részeit kétharmados jogszabályba foglalták. Ezért ezeknek a megváltoztatása is jelentős politikai fölény és többség esetén lehetséges."

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.