Már nem az ár-, hanem a belvíz okozza a legtöbb gondot

Marcaltő alacsonyabban fekvő részein négyszáz ember védekezik a Marcal áradása ellen.
 
 

Már nem az ár-, hanem a belvíz okozza a legtöbb gondot

Marcaltő alacsonyabban fekvő részein négyszáz ember védekezik a Marcal áradása ellen.
 
 
 
 
 

Már nem az ár-, hanem a belvíz okozza a legtöbb gondot

Marcaltő alacsonyabban fekvő részein négyszáz ember védekezik a Marcal áradása ellen.

Több folyón még a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben, de a belvíz több gondot okoz, az elöntött területek nagysága lassan megközelíti a 200 ezer hektárt. Tegnap óta sehol nem történt jelentős változás az országban, az időjárás sem rontja jelentősen az ár- és belvízi helyzetet. Több folyón ugyan a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben, de igazán sok feladatot jelenleg a belvíz ad, az elöntött területek nagysága lassan megközelíti a 200 ezer hektárt.

Jelenleg a folyók hazai szakaszának 1615 kilométeres hosszán – Tisza, Bodrog, Tarna, Túr, Mura – elsőfokú, 639 kilométer hosszon – Ipoly, Fehér-Körös, Lónyai főcsatorna, Rába, Sajó, Zagyva – másodfokú, míg 533 kilométeren – Berettyó, Hortobágy-Berettyó, Fehér-, Fekete-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös, Kraszna, Takta, Zala – hármas fokozatú védekezés zajlik - tájékoztatott Hajdu Márton százados az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság helyettes szóvivője.

Hat megye tíz településén árvízi, 13 megye 80 településén pedig belvízi védekezést folytatnak, a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 192 ezer hektár, csaknem húszezer hektárral több, mint két nappal ezelőtt. Összesen 313 szivattyúval igyekeznek az ár- és belvízi helyzeten javítani, eddig 20300 homokzsákot helyeztek ki - áll a közleményben.

Belvíz miatt eddig az országban összesen 17 embert kellett kitelepíteni otthonából, legutóbb Baranya megyében Siklóson, ahol löszfalomlás miatt két épület hat lakóját kellett menteni.

Veszprém megyében az elmúlt 24 óra összesen 22 riasztása közül 18 az ár- és belvízi helyzettel volt kapcsolatban. Ezek mindegyikénél pincében felgyülemlett víz szivattyúzásához kérték a tűzoltók segítségét. A Marcal folyó áradása miatt továbbra is szükség van homokzsákos védekezésre. Marcaltő és Egyházaskesző, Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között, valamint Marcaltő alacsonyabban fekvő részein négyszáz ember védekezik a Marcal áradása ellen. Az önkéntesek és a vízügyi szakemberek mellett pápai, ajkai és veszprémi hivatásos tűzoltó egységek is dolgoznak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.